За притеснителна ситуация алармират столичани в социалната мрежа Facebook. Проблемът е до болка познат, пише GlasNews.

Младежи с електрическа тротинетка са забелязани да се движат по оживен булевард в София. На превозното средство се виждат двама души, които са без предпазни средства.

Те се движат плътно зад камион, а поведението им на пътя притеснява граждани. Те се пристрояват от лента в лента, като не подават сигнал за това.

Към момента няма информация къде е заснета ситуацията. По пътните знаци е видно, че в зоната действа ограничение за скоростта на движение, което е 70 км в час.

Майка и дете паднаха в шахта, пълна с вода - намесиха се военни СНИМКА

Прирпомняме че, тротинетките могат да се управляват свободно на обособени велоалеи. При липса на велоалея се ползват възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Забранено е движението им по пътища и улици, където максимално позволената скорост е над 50 км/ч.

Тротинетки не могат да се управляват в зони, забранени за влизане на велосипеди, както и да се движат по пътна лента или платно само на превозни средства от редовните линии. Максимално допустимата скорост, която водачът може да развие, е 25 км/ч.

Забранено е превозването на други лица, както и управлението без кормилото да се държи с ръце.

При движение в тъмните часове на денонощието или при намалена видимост следва да се ползват светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото. Въведено е също задължение индивидуалното електрическо превозно средство да се управлява с включени светлини. Ползването на каска е задължително за лица под 18 г. Минималната възраст на водача на индивидуално електрическо превозно средство е 16 години – по велоалеи и пътища/улици с максимална скорост до 50 км/ч. За управление на електрическа тротинетка само по велосипедни алеи са необходими минимум навършени 14 години.

Успоредното движение до друго индивидуално електрическо превозно средство или до двуколесно пътно превозно средство е забранено, както и ползването на мобилен телефон по време на управление.

Само преди дни бе обявено, че в София се въвеждат нови ограничения и глоби за електрическите тротинетки. Това стана ясно на брифинг на председателя на Столичен общински съвет Георги Георгиев.

Проблемът с поведението на водачите, предвижващи се с елесктрически тротинетки, стана наболяла обществена тема, след серията от ситуации, при които т.нар. Емили Тротинетката попадна в ситуации на пътя, управлявайки подобно преводно средтво.