Събарянето на една от емблематичните сгради в центъра на Пловдив продължава да се извършва при груби нарушения, сигнализира читател на TrafficNews. Вече трета седмица архитектурното бижу на ул „Цар Иван Александър“ бива безобразно разрушавано от фирма „Медичи Пропърти инвест“, собственост на инвеститора Мирослав Стефанов. А освен съмнителната промяна на статута на сградата, което до 2012г. бе паметник на културата, съмнителна е и изрядността при работата на терен.

От сутринта тежка техника руши части от зданието, вдигайки гъсти облаци прах около работната площадка. Жители алармират, че въздухът в близост е силно замърсен. "От седмица е така, не се диша. Не можем да си отворим прозорците да се проветри?!", възмущават се пловдивчани. Правилата при подобни тежки строителни дейности задължават инвеститора да обезпрашава пространството, но това очевидно не се прави.

"Сутринта хвърляха кофи с вода! Това не е сериозно!" разказват очевидци. 

Хора от квартала неколкократно са сизирали институциите. Вчера на място е имало проверка от Общинския инспекторат, но в момента на пристигането на инспекторите, събарянето е било прекратено и строителната фирма "Крисбилд" е получила предписание. При посещението днес обаче запрашаване е установено и на фирмата е съставен акт. 

Обектът е проверяван и от Инспекцията по труда след сигнали, че част от работниците са без необходимата екипировка, нарушавайки правилата за безопасни условия на труд. 

Къщата на новите Медичи: Трима с каски, двама - безНа вниманието на Инспекцията по труда

Припомняме, че новите Медичи /"Медичи Пропърти Инвест"/ събарят къщата с т.нар. "План за безопасност и здраве", издаден от район "Централен". С този вид документи през последните години в центъра на града бяха съборени много стари сгради. И въпреки силното обществено недоволство къщата продължава да се събаря. На този фон реакция от Министерството на културата, НИНКН и общината няма. Общински съветници и депутати от ПП- ДБ внесоха писмо в МК, в което настояват къщата да бъде върната в регистъра на паметниците и собствениците да бъдат задължени да я възстановят. Съветниците от  "Браво, Пловдив" настояват за комплексна проверка на всички сгради с културно- историческа стойност и тяхното запазване и възстановяване. До този момент липсва ответна реакция.

Започва процедура по връщане на статута на къщата на „Медичи"-те

В града на новите Медичи: Строеж на сграда срути тротоар на улица в КапанаПочти половината от ул. "Константин Стоилов" срещу "Читалнята" липсва