България се намира в частичен локдаун. От 23.30 ч. в петък са затворени училища, детски градини, молове и ресторанти. По този начин правителството се надява да намали натиска над здравната ни система и да даде глътка въздух за медиците на първа линия.

Българите обаче явно не приемат мерките сериозно. От снимки, които се разпространяват в социалните мрежи, се вижда, че в големите магазини не се спазва никаква дистанция. На опашките по входовете и на касите клиентите са застанали един до друг. Пред търговските обекти в тълпата има и хора без маски. Същото се вижда е на кадри от градския транспорт.

Не сме изкупителна жертва и отказваме да участваме в това престъпление срещу бизнеса в България, написаха на своята Фейсбук страница от Сдружението на заведенията в България. Те също са качили клип със струпване на много хора пред хипермаркет.

„Споделяйте в снимки под поста вашите наблюдения за струпване на хора и спазват ли се мерките. Поемаме ангажимента лично да ги предадем на здравния министър, ЩАБ-а и всички медии. Ако така ще борим пандемията, ние не сме съгласни и сме готови да обявим пълен бойкот на забраната за работа. Търпението ни наистина е на път да бъде изчерпано... Няма да стоим безучастни и да наблюдаваме как времето лети, а браншът ни се топи, заради липсата на адекватни мерки, както в противоепидемичен план, така и с неглижирането на проблемите ни”, посочват от бранша.