Сигнали за прегазени от автомобили диви животни на хълм Бунадржика в Пловдив ни изпратиха наши зрители. Въпреки забранителния знак в началото на пешеходната алея, ежедневно има шофьори, които нарушават правилата. В момента на територията на хълма влиза и тежка техника, заради ремонт на част от съоръженията в парка. Това обаче води и до унищожаването на животински и растителни видове, съобщава БНТ.

Борис Ангелов ежедневно разхожда кучето си по алеите на Бунарджика. Често прави забележки на шофьори, които вместо да извървят 800-те метра до върха, нарушават забранителния знак и се качват с колите си. През последната седмица два пъти намира убити или ранени таралежи.

„Вчера видях още един, успях да го спася защото беше много зле, едва дишаше, в момента е в Стара Загора в спасителния център за диви животни“, разказа Борис Ангелов.

Парк Бунарджика е защитена територия. Сред обитателите му са различни видове бозайници, птици и насекоми, както и множество ценни растения.

За да се ограничи всякакъв достъп на коли до тепето ,съвсем скоро администрацията на район "Централен" планира на двата подхода към главната алея да монтира бариери.

„Той е защитена територия и по плановете за управление, които са одобрени от министерството е ясно разписано ,че достъпа на автомобили, ако те не са специализирани трябва да бъде ограничен до минимум“, каза Георги Стаменов ,кмет на район Централен.

„Навсякъде може да отидеш с автомобил, но това е едно от малките места, на които не можеш и сега с тези фонтани с тази атмосфера тук, сякаш не си в града. Това е богатство, с което колко градове в България могат да се похвалят?“, недоумява Ангелов.

Ремонтът на парка ще приключи до края на месец юли. Очаква се поставянето на бариери да спре автомобилния поток към върха на тепето.