Пътен полицай е хванат да спи по време на дежурство в патрулка, докато в същото време трябвало да патрулира, но няма да понесе санкции. Спънка се оказаха нарушения в дисциплинарното производство и налагането на „порицанието“ . Това пък става основание да бъде отменена санкцията от Административния съд в Пловдив.

Униформеният е бил дежурен през нощта в патрулна кола. Вместо обаче да бъде обходен разпореденият му маршрут, той се отпуснал и подремнал близо час. Това не останало незабелязано от началството. В полицейската кола имало монтирани 3 камери. На кадрите се виждало как 1 час и 14 минути полицаят бил отпуснат със затворени очи. След кратката дрямка, около 6:00 часа сутринта, униформеният напуснал маршрута си.

Още на следващия е бил подаден сигнал до началникът на Пътна полиция и е започната проверка, продължила 1 месец. Дисциплинарното производство завършило с наказание, изразяващо се в “писмено предупреждение“ за срок от 3 месеца. 

Оказва се обаче, че по време на разследването, спящият полицай не е бил викан да дава обяснения и да изложи позицията си  писмена форма. Това от своя страна е довело до опорочаване на дисциплинарното производство и автоматично е превърнало санкцията в незаконна.

Полицаят веднага е сезирал Административен съд, подавайки жалба за отмяна на наказанието си. Дори магистратите са се съгласили с мотивите на униформения, според който правата са му нарушени.

Действително според Законът за МВР, при дисциплинарни производства е задължително изслушване на разследвания, както и снемане на  обясненията му в писмена форма. Тази малка подробност обаче е била пропусната от проверяващите. Това автоматично е довело до  съществени нарушения. Позовавайки се на разпоредбата и предвид допуснатата грешка, Административен съд отменила и наказанието.

Освен това магистратите осъдиха МВР да заплати разходите по делото, както и адвокатското възнаграждение на представителя на униформения.