Само за няколко седмици в новата си квартира, Олга Ангова и синът й Димитър, отново са изхвърлени. Наши читатели се свързаха с нас, за да разкажат за поредната драма в Изгрев. За по-малко от 15 дни, новият дом, безвъзмездно предоставен на майката и сина, е превърнат в бунище. Собственикът, виждайки какво се случва, се принудил да помоли Олга и Димитър да напуснат. Обещанията за нов живот, промяна, спиране на алкохола и намиране на работа от страна на Димитър така и не са се сбъднали.

Припомняме, че историята на възрастната Олга трогна стотици в социалните мрежи. Оказа се обаче, че Олга не е бездомна, нито умишлено изхвърлена на улицата.

Ангова живее със сина си Димитър. Преди години жената е продала жилището си в "Тракия". Оттогава сменят апартамент след апартамент. Последният бил на "Преспа" 6. Те обаче с месеци не плащали сметките си, нито пък наема. Хазяинът им се принудил с предизвестие да ги помоли да напуснат жилището. В продължение на два месеца и половина Димитър и майка му отказвали да си тръгнат.

Съседи на изхвърлената Олга: Тя е мила жена, но синът й я докара до тукДимитър изпил два апартамента и принудил майка си да излезе на улицата

Майка и син са живеели преди години в Тракия. Апартамента бил голям и двамата решават да го продадат, да си вземат малко жилище, а с останалите пари да преживяват. Така и станало. Те купуват жилище на улица „Жеравна”. Парите свършват и пак решават да продават.

След покупко-продажбата Димитър изпива голяма част от парите. С малкото средства, с които разполагат се нанасят в апартамента на Преспа 6. Там са под наем, Олга е пенсионерка, а Димитър безработен. Парите от апартамента – изпити. Няма средства за наема, за битовите нужди и в крайна сметка майка и син остават и без ток. Накрая биват изхвърлени след двумесечни скандали.

В началото на юли Олга и Димитър биват приютени от нов наемодател. Мъжът притежава апартамент на улица „Златорог”, но тъй като живее в чужбина е предоставил жилището на майка и син.

Оказва се, че днес покъщнината на Ангова отново е на улицата. Димитър и майка му за пореден път са изгонени, тъй като са превърнали за няма и две седмици жилището в бунище.

„Пак мъкнат боклуци, пак мирише и не се къпят. Димитър е цял ден пред блока пиян. Нехае за нищо, дори не си търси работа, както обеща”, разказаха съседи на семейството.

Олга и Димитър отново търсят нова квартира. А довечера по думите на съседи, ще пренощуват под открито небе.  Днес за пореден път за казуса със семейството е бил сигнализиран и кмета на район „Източен” – Иван Стоянов.

„Цял ден Митко е на беседката и пие. Не му пука, че майка му може да остане на улицата. Подадохме сигнали и до районната администрация. Боклуците са улицата. Пред мен Димитър заяви, че новият хазяин му е искал 700 лева накуп за апартамента, но тъй като ги е нямал отново са изхвърлени”, разказаха още хора от квартала. Те допълниха, че са ставали свидетели, как Олга е лишавана от пенсията й, за да се купи шише с алкохол от страна на сина й.

Свързахме се с кмета на район „Източен” , който заяви, че днес отново е посетил Олга и сина й на новия адрес – улица „Златорог”.

„Разбрахме, че отново са изхвърлени от наемодателите. Ние сме ги предупредили, че ще им дадем гратисен срок от 2 дни, за да премахнат покъщнината си от общинските терени – тротоарът и околоблоковото пространство. В същото време сме сигнализирали и отдел „Социално подпомагане”. Оказва се, че не може да съдействаме на жената с общинско жилище, тъй като не отговаря на основния критерии – да няма поне 5 години имотни сделки. Имаме данни, че само преди година е продала апартамент”, заяви Стоянов.

Оказа се, че и друг пък на баба Олга и е оказвано съдействие от отдел „Социално подпомагане”. На жената, както и на сина й е предлагано да бъдат настанени в социална институция, но те са отказвали. Ангова и Димитър дори са подписали официална декларация с отказ от съдействие.

Така всички институции остават с вързани ръце.

„Ако сами не пожелаят помощ, ние не може да им съдействаме. Отново е изпратен наш екип при майката и сина и отново са подписали декларация с отказ от настаняване в институция. Разказали са, че чакат за нова квартира, а причината за да ги изхвърлят е некоректно отношение от страна на хазяина”, каза пред репортер на TrafficNews Надя Танева – директор „Социално подпомагане”.