Изгониха гражданин, настанен в общинско жилище в Пловдив, заради непристойно и насилствено поведение. До случая се стигнало след системни сигнали за тормоз, които негови съседи отправяли до ОП „Жилфонд“. 

Всичко започнало през февруари 2022г., когато мъжът сключил договор за наем с местната администрация. Той получил правото да пребивава в срок от 10 години в общински апартамент в блок 26 в ж.р.Тракия. Живеел сам, ползвал една стая, ниша за спане и кухня. Със себе си взел и домашния си любимец – куче. 

За малко повече от година обаче той успял да натрупа доста черни точки заради нарушаване на добрите нрави и безстопанственост. През това време съседите му заливали администрацията със сигнали, че стават жертва на системен тормоз, включително сексуален. Първото оплакване дошло през април, когато обитателка на съседния апартамент пуснала оплакване до кмета на „Тракия“, че мъжът преследва членове на семейството ѝ и се държи с тях арогантно. Дори си позволил да притиска дъщерите ѝ с вулгарни изрази и сексуални намеци в коридора на стълбището. Стигнало се и до инцидент - скочил върху бременната ѝ дъщеря в гръб, вследствие на което момичето изпитвало силен уплах и отказвало да излиза само от вкъщи.

Освен това мъжът често спретвал домашни купони и събирал в общинския апартамент съмнителни лица. Пускал силна музика, а понякога дори пушел трева в общите части на блока, оплакват се съседи. Освен тормозът над останалите обитатели, той си позволявал да си служи със същото отношение спрямо домашния си любимец. Заради неглижиране и лоша грижа кучето му постоянно лаело измъчено, което също е ставало повод за сигнали до 112.

От страна на местната власт започнали проверки, които констатирали сериозни простъпки. При посещение в наетото от него жилище стана ясно, че мъжът е и лош стопанин – имотът бил силно занемарен, царели мизерия и безпорядък.

След всичко установено през лятото на 2023г. тогавашният кмет на район „Тракия“ Костадин Димитров издал заповед, с която разтрогнал договора с нарушителя. В този смисъл той бил принуден да напусне жилището, заради неспазване на добрите нрави. Вместо това обаче той завел жалба в Административен съд-Пловдив с искане заповедта да бъде отменена като незаконосъобразна.

Магистратите разгледали казуса, но постановили, че решението на местното кметство е правилно, тъй като твърденията, които са изложени в сигналите на съседите, са били проверени и доказани от служители на административния орган. Същото дава законово основание за прекратяване на наема. Поради тази причина отхвърлили жалбата на гражданина и му отсъдили да поеме разноските за делото, възлизащи на 150лв..

Решението им е окончателно и не подлежи на обжалване.