Днес празнуваме Денят на народните будители. Празникът е посветен на делото на всички български просветители, книжовници, революционери и будители на националния дух, и всички, съхранили през вековете българските духовни ценности. Читалищата са едно от местата съхранявали и развивали години наред духа и ценностите на нацията, те дават дават тласък за развитие на просвета, култура и изкуство, и могат да бъдат определени като будители на нацията.
Първите читалища възникват благодарение на средствата, дарени от богати българи. Днес някои от тях продължават просветителската си дейност, а други тънат в разруха. 

На 14 септември 2020 г. изтече договорът, сключен между ДФ "Земеделие" и Община Чирпан за реконструкцията на Народно читалище "П.К. Яворов 1867".  Градското културно средище трябваше да бъде ремонтирано основно, като сумата на одобрената субсидия бе 367 105 лева. TrafficNews следи съдбата на емблематичната за града сграда, която пред последните три години два пъти смени цвета си. Месец след крайната дата , в която проектът трябваше да бъде финализиран, изпратихме запитване до Министерството на земеделието. От там съобщиха, че до крайния срок не е подавана заявка за плащане, няма и направено искане за сключване на анекс към договора за удължаване на срока на извършване на инвестицията.

От Дирекция „Оторизация на плащанията по ПМРСР” към ДФ „Земеделие” ще бъдат предприети действия по издаване на решение за прекратяване на договора, съобщават от ДФЗ.

Какво обаче ще се случи със сградата, в която стотици чирпанлии са ходили на уроци по музика, танци, гледали са театър, ходили са на концерти, чели са книги в читалищната библиотека?  Отношенията между изпълнителя на проекта - читалищното настоятелство и изпълнителят - фирма "Бул Кан Проект" със собственик Ивайло Пашов вещаят трагична съдба на зданието, съградено в края на 19 век от възрожденци, водени от Георги Данчов - Зографина. 

По европроект! Скандална фирма превърна 150-годишното читалище на Чирпан във фламингоПиана, дарени от будни чирпанлии, са зарязани под купища хоросан и вар

Бул Кан Проект започва ремонта на сградата през есента на 2018  година. Същата фирма бе замесена в скандала с кмета на Костенец, който бе арестуван след като предложи подкуп на общински съветник.  Строителният надзор се осъществява от пловдивската фирма „Пешев” . 

Как точно е осъществяван надзорът не е ясно, защото към момента вътрешността на сградата изглежда меко казано потресаващо. Музикалните иструменти са покрити с прах и строителни отпадъци, а върху клавишите на едно от пианата е излят бетон.

Собственикът на фирмата - изпълнител Ивайло Пашов е категоричен, че е изпълнил заложените в договора строително - монтажни дейности. Шефът на читалищното настоятелство Кольо Петров заявява, че в този вид нито може да приеме сградата, нито да се разплати със строителя. Общината не е собственик на читалището и играе единствено ролята на модератор. 

" След като към дружеството ми не са направени никакви плащания, аз имам законовото право да демонтирам движимата собственост - дограми, котел,вентилация, инсталации, а за останалото - материали и труд , ще вода съдебни дела. Аз не съм получил нито стотинка по този проект. Нямам никакво намерение да прибягвам към самоуправство, но нямам полезен ход", коментира Пашов пред TrafficNews и заяви, че никой от настоятелството и надзора не му вдигал телефона.

Кольо Петров е категоричен, че при така изпълнените стрително- монтажни работи, ще бъде престъпление, ако приеме обекта в този вид и настоятелството плати на изпълнителя. 

И така, 153 години след като Георги Данчов и местните  будители са дали на града място, в което "да развива умствено и нравствено както членовете си, тъй също и обществото, и да помага материално на бедни ученици”, наследниците им са на път да погубят тяхното дело. Както често се случва, виновни може и да няма, но резултатите от безхаберието ще дойдат след години, когато вече няма да има нито будители, нито някой за събуждане.

Честит празник!

 Така изглежда градското читалище след ремонта: