На прага на лятото пловдивчаните , живеещи в подножието на Бунарджика са заплашени от епидемия. Причината е фекалии, които се изливат директно по ул."Волга" от няколко къщи, които са изградили незаконна канализация за обратни води. Отходните води се леят безпрепятствено през скъпоструващите имоти,  а собствениците им са в патова ситуация. Колкото и невероятно да звучи канализацията за обратни води, която очевидно се ползва от няколко имота, виси буквално във въздуха, а слизайки надолу по склона, тя вероятно е спукана и от нея се леят ескременти. 

Отпадъците стигат до улицата и под формата на кафяв поток изтича в шахтите за дъждовна вода. "Носи се отвратителна смрад в целия район, но по-големият проблем е температурите се вдигат и скоро тук ще плъзнат зарази и инфекции. вече не пускаме децата на улицата, а всеки ден като се приберат им дезинфекцирам обувките" възмущава се Мария Митева, която живее в кооперация на "Волга". 

TrafficNews.bg сигнализира за проблема още преди месец, но за съжаление на този етап никоя от отговорните институции не е взела мерки. 

Тръбата за обратни води е вързана за имот, в който има вдигната незаконна постройка, която заплашва всеки момент да се срути по склона. До преди два месеца там е живеел възрастен мъж, който сам си достроявал съществуващата къща, очевидно без необходимите документи. Кирил Кляндев починал на 92 години и имотът останал на неговите наследници, които са го обявили за продажба. 

От район "Централен" са изпратили комисия на място , която е констатирала редица нарушения. По отношение на незаконните постройки и рушащите се сгради  на собствениците са съставени актове. В комисията е имало и представител на ВиК. 

"Направени са предписания, които трябва да се изпълнят в определения от закона срок.  След това ще вземем административни мерки по ЗУТ, а глобата за неизпълнение на нашите указание е от 1000 до 5 000 лева", коментира за TrafficNews.bg кметът на район "Централен" Георги Стаменов. 

Главният инженер на ВиК – Пловдив Антоний Гълъбов заяви пред наш репортер, че канализационната мрежа се изгражда от Община Пловдив. Въпреки това от дружеството са били на място и са извършили частичен ремонт на канализацията. Това обаче не стига. Причината е, че собствениците сами трябва да направят канализационната мрежа в техния имот, след което да се свърже към централната.

„Не може да влизаме в частен имот. Това е ангажимент на собствениците.  Наши екипи са били многократно на място, но не са срещали разбиране от собствениците. Това, което можем да направим по закон е да подадем сигнали в районната администрация и РЗИ, които да глобят и да напишат предписание към тях”,каза Гълъбов.