Две снимки от влакове възмутиха пътници и граждани. Кадрите са заснети в мотриси, обслужващи линии в Пловдивско, а впоследствие се озовават в социалната мрежа Facebook, където провокират разпалена дискусия, пише GlasNews. Кой е виновен, че не пазим? Защо някои мърсят това, което е предназначено за общо ползване, закупено и поддържано с публичен ресурс? На тези въпроси търсят отговор граждани, провокирани от показаната гледка.

Мъж и момиче публикуват в мрежата снимки от две отделни ситуации, от два отделни влака. В едната ситуация гражданин е станал свидетел на безопразно надрасканата стена на мотриса. До мястото към прозореца с несигурен почерк, но с маркер са изписани хули на футболна тематика, припомнящи едно от дербитата в града.

"Това е срамно!", отбелязва Николай А., визирайки нелепата гледка. За броени часове публикацията събира десетки реакции и коментари. За някои граждани постъпката е просто детинска пакост, период - който ще премине. За това и са умерени в позициите си.  За други обаче подобни гледки са белег за липса на възпитание, на култура. Деяни, загрозяващо средата на живот на обществото.

"Очаквам сега, някой да попита къде е държавата. Държавата ли трябва да ви възпитава децата и да им чисти свинщините?, пише гражданин.

"Детска история. Учат се от по-големите със спрейовете. Целият град е гето от тия драсканици", смята Росен Г.

"Очевидно са деца! Кажи ми, че като малък никъде не си драскал. Пак от мухата -  слон правим!", отбелязва Борис М.

"Не е виновна държавата... Не е виновен учителят... Това е възпитанието у дома", коментира Павлин И.

Само след часове в мрежата е споделена и другата гледка от влак, будеща възмущение и гневни реакции. Момиче споделя "картината", на която твърди, че се е натъкнала в мотриса, обслужваща линията Пловдив - Асеновград. На кадрите, разпространени от Тами П., се виждат нахвърлени между седалките кенчета, че дори и фасове по пода.

"Какво е това? Голяма мизерия във влака Пловдив-Асеновград. Фасове,кенчета и разлети енергийни напитки. Обърнете внимание! Хората пътуват в кочина. Това е влака в 19:40", твърди Тами П.

Грозната гледка отново буди въпроси. Защо пътници, използващи услугите на железниците, отказват да пазят чистота? За много влаковете са достъпен метод за предвижване, но въпреки това случки на безхаберие не липсват.

"Кой е длъжен да ви чисти боклука? Не хвърляйте, пазете чистота,възпитавайте децата си както трябва и навсякъде ще е чисто!", пише Васил Н.
 
"Всичко опира до възпитание и култура. Същото се случва и с боклука в града. Омръзна ми да Ви гледам простотията. То не са гуми, матраци, прозорци, шкафове, хладилници, дограми, строителство и клони от асми,плод.дръвчета и други. Цялата култура ни е такава. Така че не се чудете защо е така по гарите, влаковете,спирките и алеите по парковете", отбелязва Влашко Х.
 
Снимки: Тами П., Николай А.