Фирмата „Европейски пътища“, която бе концесионер на кариерите над Белащица, е намерила алтернативен маршрут за извозване на скална маса от обектите. Абсолютно незаконно два камиона са преминали през Марково тази сутрин, научи TrafficNews. Да си търсят такива „вратички“ се наложи след като пътят, който отвежда към кариерите, е под едноседмична блокада от протест. 

Припомняме, че пътят е блокиран от граждани и представители на ИК „Стоп на кариерите над Белащица“, с което се цели прекратяване на дейностите на кариерата, в това число извозването на вече придобит материал след изтичане на концесионния договор.   

Едноседмичен протест блокира път в Родопската яка заради кариерите в БелащицаМестните настояват за прекратяване на дейността на кариерите, както и незабавно включване на двата водоизточника

Въпреки обявената блокада с жива верига всяка сутрин, фирмата хитро е потърсила начин  да продължи с работата си. За нередната ситуация е сигнализирало кметство Марково, като в обръщение на кмета Десислава Терзиева се посочва, че двата камиона на "Европейски пътища" са преминали през Марково абсолютно незаконно и всички, които забележат техника на фирмата нарушител  следва да сигнализират кметството със снимков материал.

Това се случи сякаш напук и на днешната среща в Областна управа в Пловдив. Тя бе по повод исканията на гражданите и в нея участваха представители на инициативния комитет на Белащица, представители на бившите концесионери и Министерството на енергетиката.

Жители на Белащица се срещнаха със зам.-министъра на енергетиката заради кариеритеЗаконно добити ли са инертните материали, попитаха хората

Обещана бе нова независима проверка, в рамките на която да се направят измервания на складирания материал. При извършване на проверките, ако те не установят нарушения, ще бъдат изготвени план-графици заедно с гражданите на Белащица за часовете, в които фирмите ще изнасят своя материал. Инициативният комитет на Белащица заяви, че протестите ще продължат, защото по техни сметки трябва да бъдат извозени над 12 500 камиона със складиран вече материал. И настояха за спешни мерки по прекратяването на всякаква дейност.

Протестите в Белащица продължават и днесМестните се събраха пред входа на кариерата, за да изразят недоволството си

В момента не само живеещите в района, но и Община „Родопи“ очакват отговора на две ведомства, които обаче продължават да мълчат. Както TrafficNews информира, Министерство на енергетиката и Министерство на околната среда и водите все още не са дали становищата си за кариерите над Белащица. След като на 21 април получиха спешно писмо от Общината, те трябваше да дадат компетентното си становище по въпроса на какво правно основание „Европейски пътища“ АД продължава да извозва материал, предвид че компетентните институции прекратиха дейността им.

Припомняме, че по същата причина в края на април се проведоха серия от протести на местни и членове на комитета, които обаче останах без резултат.

Министерствата мълчат за кариерите над Белащица, жители излизат на поредния протестМестните не са съгласни фирмата концесионер да продължава с извозването на скална маса от обектите си

 

Водеща снимка:Илюстративна