Инцидентите с деца на детски площадки в Хисаря са зачестили през последния месец. Регистрирани са няколко случая на подрастващи със счупени крайници по време на игра на необезопасените съоръжения.

„Има доста стърчащи елементи, една от пързалките се клати, на места желязото е корозирало и има опасност да се счупи и да падне върху някой, има доста пясъчници, които не изглеждат добре, ръбовете им са опасни за децата и за съжаление доста често се случват инциденти”, разказа пред TrafficNews.bg Нели Геревска, която е майка на дете от Хисаря.  

Окаяното състояние на детските съоръжения за игра обедини 150 души в Хисаря, които са изпратили петиция до отговорните институции с настояване проблемът да се реши.

„Има паднали деца от пързалките и такива със счупени ръце, но трябва ли да чакаме да стане нещо по-лошо, за да се вземат в ръце институциите”, пита Маргарита Куковска.

Според майките от Хисаря, отговорен за състоянието на детските площадки е техния стопанин, т.е. община Хисаря.

„Има наредби и програми, по които може да се дадат държавни пари за поправяне на състоянието на площадките и за закупуване на нови съоръжения и също така те искат от стопанина на площадките да предостави план график за предвидени ремонтни дейности по площадките”, твърди Геревска.

От местната община признават за проблема и твърдят, че се движат по план за ремонт и подмяна на опасните съоръжения.

„За да направим един план за действие, който можем да реализираме е необходимо да бъде обвързано и с финансови средства, нещо което трябва де се предвиди за следващия бюджет затова ни е необходимо малко по-дълго време”, заяви кметът на Община Хисаря Пенка Дойкова.

Община Хисаря ще търси пари по европрограми за подмяна на детските площадки в града. Засега по план трябва да се ремонтира само едно съоръжение в квартал Момина баня.