Има жители на града, които нямат право да се наричат пловдивчани. Като този, който редовно осквернява възпоменателната алея и пейката, посветени на  100-годишнината от рождението на Борис Христов.  Пейката, чийто автор е известният художник Атанас Хранов,  е мръсна и надрана, а днес тя осъмна олята с бяла боя и затрупа с хранителни отпадъци и опаковки. 

Посегателствата върху произведението на изкуството е са системни. Пейката многократно бе заливана с боя, по нея се хвърлят яйца, развалени зеленчуци и всякакви други отпадъци. Публична тайна е, че „авторът” на атентатите е известен и живее в съседната кооперация.  Войната с пейката продължава от нейното поставяне, а охраната на Дома на културата многократно е засичала вандала.

Въпросният мъж и семейството му от самото начало се противопоставят на пейката, като твърдят, че тя е източник на шум , а младежи я използвали за романтични срещи, което очевидно нарушава пуританските му възгледи. „Омертата” към пейката се предава и по наследство, защото децата на въпросния съсед , също активно се включвали в доматените атаки.

За съжаление до този момент нито общината, нито полицията се ангажират да защитят културна ценност посветена на голям пловдивчанин и платена с парите на пловдивчани. Отношението към красивия ансамбъл показва категорично, че титлата Европейска столица на културата очевидно е била доста прибързана. 

 

Пак оскверниха пейката в памет на Борис Христов СНИМКИЧервената боя лъсна броени дни, след като беше извършен ремонт