Опасения за нерегламентирана сеч и безхаберно отношение към природата разтревожиха пловдивчани, посетили красивата ситовска местност Бяла черква.

Станахме свидетели на изключително грозна гледка. На въпросния терен всичко е изсечено, но покъртителен беше изгледа към всички тези боклуци, които бяха там-пластмаса във всякакви форми, дори обърнат разглобен лек автомобил“, възмущава се читателят на TrafficNews, който пожела да запази анонимност.

По негови твърдения из местността се разнася мълва, че сечта, която се извършва в района, не е регламентирана:

„Какво се случва с Бяла черква? Кой и как позволява това? Как изведнъж започват да се обособяват там частни терени и да се позволява да са в подобен вид? Така ли пазим горите и планините си?“, коментира читателят ни.

TrafficNews веднага задейства проверка по казуса, като изиска инспекция от страна на Регионална дирекция по горите в Пловдив.

След теренна и документална проверка, от РДГ уведомиха, че карето е с променено предназначение на поземлени имоти в горски територии по реда на чл.7З, ал. 1, т. 1 от Закона за горите, извършено към 2019г., с Решение N2 4-II1 на комисия в РДГ-Пловдив.

Имотът е продаден на физическото лице, след заплащане на такса за промяна на предназначението и такса за компенсационно залесяване.

След влизане в сила на решението, имотът вече не представлява горска територия и следва да се стопанисва според заявеното инвестиционно намерение, а именно „Изграждане на ферма за отглеждане на животни (коне)” . Видно от справка в КАИС, имотът е урбанизирана територия с начин на трайно ползване ”За животновъдна ферма” частна собственост“, уведомиха от институцията.

Става ясно още, че изсичането на растителността в района се е случило по законния ред.

„За почистването на имота, съгласно чл. 80, ал.2 от Закона за горите, са издадени З бр. позволителни за сеч: 0602100/17.02.2021 г.; 0602005/15.02.2021 г. и 0602105/17.02.2021 г. В имота са правени текущи проверки, след издаване на позволителните за сеч“, допълват от Регионалната дирекция по горите пред TrafficNews.

Теренната проверка от горски инспектори, извършена на 30 август , е констатирала, че сечта е приключила, като са съставени три броя протоколи за освидетелстване на сечищата, уведомяват от РГД. По време на нея станало известно, че в действителност има разхвърляни битови отпадъци и части от разглобено МИС. Поради факта , че територията вече е урбанизирана, изискването за почистване на периметъра не попада в правомощията на РДГ-Пловдив, съобщиха оттам.

Община Родопи също бе уведомена за немарливото стопанисване на частната територия. След сигнала на TrafficNews структурата се самосезира по казуса. Очаква се извършване на повторна проверка от еколози, която да установи какви са нарушенията на терена, съответно да последва санкция.

Очаквайте подробности!

TrafficNews благодари за активната гражданска позиция на читателя ни и за реакцията на институциите. Ако и Вие имате съмнения за нередности, не се колебайте да сигнализирате медията ни!