Рухнали стени, паднали покриви, отпадъци,  саморасляци, използвани спринцовки край скъсана Библия и изгорени плюшени играчки.  Всичко това е описание за декор за хорър филм от Холивуд, но всъщност това е фонът на терен от 7 дка на входа на най-зеления район на Пловдив – „Западен”.  

От ден на ден бившата Гарнизонна фурна изглежда все по-зловещо, а зад оградата ежедневно падат части от постройките, които са в окаяно състояние. Днес кметът на района Димитър Колев заедно с негови експерти направиха инспекция на състоянието на фурната, което видимо вече създава и сериозни предпоставки за инцидент.  Видно сградите се обитават от клошари и наркомани, като вътре е пълно с боклуци, както и шишенца от спирт и алкохол. В една от пристройките е направена „баня” с течаща вода, а пред нея  им десетки разхвърляни използвани спринцовки.

„От последното ни посещение нещата са все по-зле. Покривът вече започва да пропада на повече места, ако натрупа сняг, вероятно цялата покривна конструкция няма да издържи”, каза Димитър Колев по време на инспекцията. Всички доклади дотук и конструктивни обследвания са показали, че сградите са опасни, а единственият вариант да бъдат възстановени е да се изравняват до земята и да се построят наново.   Колев обясни, че има договор за събаряне на фурната и депонирането на отпадъците, който е за 350 хил. лева. Той бе сключен още 2017 година, но след напрежението с няколко местни културтрегери, бутането й се отложи, а парите бяха разпределени за облагородяване на района. Иначе още през 2017 година там трябва да се направи паркова среда, вместо зловещото състояние на фурната да бъде скрито от хорските очи с огради.

От малобройните,но шумни акции, на хората около Емил Миразчиев три години по-късно има само блед спомен. Едно от помещенията, в които творецът прави пърформънс, в момента е под вода, а „чистенето на терена” от доброволците, застина още в заветната година.  Тогава дейците настояваха да вземат сградата, както и да получат публични средства за превръщането на  терена в културен дом. След като видяха, че те няма да получат от парите на пловдивските данъкоплатци, а теренът могат да го вземат на концесия със собствени средства,  интересът на творците рязко се изпари.  Така вече трета година там има спринцовки,  бутилки от алкохол и рушащи се сгради. През годините там бяха намерени и няколко трупа на клошари, които се бяха заселили. Освен опасността за несретниците, ударени тежко от съдбата, там нерядко са навъртат и юноши, които искат да направят нещо смело, за да задоволят детското си любопитство. Въпросът е докога Гарнизонна фурна ще прилича на декор за филм на ужасите, вместо да бъде поредното зелено пространство в Пловдив?

Кметът на района изрази готовност теренът най-после да бъде почистен, а опасните сгради премахнати. Радетел на идеята е и градоначалникът Здравко Димитров, като се очаква в бюджета на района да бъдат прехвърлени необходимите средства.