Смрад, боклуци, изпражнения и изпочупени пейки – такава е картината на площад "Хан Аспарух" на улица „Кап. Райчо”. В сърцето на Пловдив, градинката е превърната в дом за бездомници. Близките ел.табла и трафопост са превърнати в нужници, както и кошчетата за смет. За това сигнализираха читатели на TrafficNews, които работят и живеят в района. Те са възмутени от поведението на клошарите и най-вече от липсата на каквато и да е хигиена.

"Градинката с пияниците" както я наричат пловдивчани всеки ден се почиства от служители на общинското предприятие, отговарящо за чистота в града. След тях обаче всичко се превръща в „кочина”. Бутилки, хартии и екскременти.

„Жителите" на градинката целодневно са окупирали пространството и се изхождат на стълбите пред входа обществените тоалетни, също в окаяно състояние. И не само! Когато там вече не може да се стъпва от фекалии, същите тези индивиди започват да уринират по дървета и храсти, да се изхождат по фасадите до нашите входове, както и до трафопоста в градинката. На всички тези физиологични дейности стават свидетели нашите деца и всички преминаващи, живущи и работещи в района! Ситуацията ескалира всеки ден! Всички магазини, заведения и живущите около самата градинка сме принудени да се разправяме с тях, да слушаме ежедневните им, и денонощни, крясъци и викове, сбивания, изхождания по пейки, тротоари и по "тревата"”, пише гневен пловдивчанин.

Наш репортер се обърна към кмета на район „Централен”, за да му представи проблема. Оказа се, че Георги Стаменов е бил сезиран за тази нередност от хората, а от своя страна той е предал сигнала и до Четвърто районно управление.

„Сигнализирал съм полицията. Те се грижат за реда и опазването на сигурността. Ние не може да санкционираме или да налагаме ред. Може да съдействаме на полицията. Имахме случаи на счупени пейки – веднага сме закупили дървен материал и сме го предали на ОП”Градини и паркове”. Засилено е присъствието на служителите на общинското предприятие, както и на такива от „Чистота”. Всеки ден по няколко пъти се извършва почистване. Това е един от многото идентични казуси. Подобен е този на Централна гара, Дондуковата градина, Четвъртък пазара. Ние сме безсилни, когато едно лице не желае да бъда настанен в приют. Те отказват, а ние няма как да ги изведем от улицата. Ако тези хора на площад „Хан Аспарух” не нарушават обществения ред и сигурност, няма как да се санкционират”, каза пред медията ни Георги Стаменов.

В същото време наш репортер научи, че градинката е била посещавана от служители на реда. Правена е проверка на бездомните лица, които обаче не нарушавали наредбите за обществен ред.