Шофьор отърва глоба от над 1000 лева след грубо нарушаване на закона за движение по пътищата. Мъжът е управлявал колата си с близо 250 километра в час на магистралата.

Шофирането ала стил Шумахер е станало на отсечката на аутобана край Пловдив. Мъжът пътувал от София към Бургас със своето митсубиши. Бързайки, той натиснал педала на газта до краен предел. На 108 километър е бил позициониран патрул със скоростна камера. Минавайки покрай униформените, техническото средство щракнало бързака със скорост, 102 километра в час над ограничението.

Издаден бил фиш с глобата – 850 лева. В последствие обаче фишът бил отменен и издаден на ново с по-висока глоба – 1050 лева. Това обаче се оказало грешка от страна на пловдивския КАТ.

Наказателното постановление на шофьора било отнесено до компетенцията на Районен съд под тепетата. „Шумахера” е подал жалба за отмяна на наказанието, тъй като по думите му било незаконно. Актът страдал от липса на компетентност и имал неточности и грешки.

Действително отмяната на първоначалния фиш е изиграло лоша шега на пловдивската полиция. Това е един от мотивите, заради които магистратите отмениха санкцията на бързака. Това се явява сериозно нарушение на правата на глобения и го лишава от право на защита. Освен това е открита и неточност при документацията на Пътна полиция, акта и попълнените документи за камерата.

Объркана е била позицията на камерата и то 300 метра. На електронния фиш е било вписано, че нарушението е станало на 108 километър от АМ Тракия, в посока Бургас. Реално обаче в документите на полицейския екип е фигурирала друга локация – 107 + 600километър.  

Шофьорът спокойно се размина със санкцията за своеволието. Освен това шофьорът е осъдил МВР да му покрие разходите. Дирекцията ще покрие адвокатските услуги на бързака в размер на 600 лева.