От няколко дни в социалните мрежи циркулира снимка, споделяна от десетки потребители, на която се вижда как жълт багер копае във високата част на Стара планина. Става въпрос за участък от планината между местността Беклемето и хижа "Дерменка". Хората са притеснени, особено след случая в района на Седемте рилски езера. 

От "Национален парк Централен Балкан" обясняват, че е възложен проект за ремонт на пътя, като целта е да се огриничи ерозията, но и да се ограничи нерегламентираното навлизане на високопроходими автомобили.

Посоченият път е сред антропогенно натоварените в парка. Посетителите в НПЦБ използват пътя, за да достигнат до заслон "Орлово гнездо" и х. "Дерменка", както и за събиране на билки, горски плодове и паша на домашни животни.

Затова и има сериозно изравяне на пътното трасе, което пък от своя страна води до използване на много участъци извън трасето.

Понастоящем е засилена опасността от увеличаване на ерозията в резултат от нерегламентирано навлизане на високопроходими МПС. В района на посочения път са установени ерозирали терени, които увеличават площта си - над 100 ха увредени площи.

Нерегламентираното движение на МПС-та, извън пътното трасе води до ускорена ерозия в природни местообитания: алпийски и субалпийски варовикови тревни съобщества, оро-мизийски ацидофилни тревни съобщества и богати на видове картълови съобщества върху силикатен терен в планините, разположени в съседство с пътя. Това е изключително сериозен проблем за района на пътя и прилежащите местообитания, тъй като съществуват множество силно ерозирали алтернативни маршрути голяма част, от които не могат да се възстановят по естествен път дори, когато движението по тях бъде прекратено.

С предвидените дейности ще се предприемат мерки за възстановяване на увредените участъци от целевите местообитания, граничещи с пътя, като се ограничи нерегламентираното движение на МПС-та извън основното пътно трасе. Ограничителните съоръжения са допустими съгласно Плана за управление на НПЦБ, 2016-2025 г, пише news.bg.

Рехабилитационните дейности се извършват в рамките Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 г., а строително-монтажните дейности се реализират на базата на изготвен технически проект по ОП "Околна среда 2007 - 2013 г." Съгласно Плана за управление на НПЦБ, 2016-2025 г. този път е включен в категорията "пътища със свободен достъп" - т.е. посетителите могат да преминават с МПС по пътя, без да е необходимо съгласуване от страна на ДНПЦБ - Дирекция "Национален парк Централен Балкан".

Снимка: Елена Петрова