Нов скандален клип на пътя. Дете на 11 години е заснето от баща си да кара с близо 150 км/ч по околовръстното на София. Случаят е от април, но за него майката на невръстния шофьор сигнализира БНТ едва днес. 

През април Петя Бонева намира случайно в телефона на сина си видеоклип как кара кола по Околовръстното на София. На клипа се чува глас, който инструктира момчето да не изпреварва, защото има камера на пътя и да се движи в средната лента.

"Скоростта е 146 километра в час, вижда се на клипа. Гласът, който се чува, е на бащата. Притесних се за живота на сина ми, за живота на всички участници. Това е дете на 11 години, което няма никакви инстинкти, никакъв житейски опит", каза Бонева.

Майката, която е разделена с бившия си съпруг, разказва, че не знае дали синът ѝ и друг път е сядал зад волана или става въпрос за инцидентен случай.

"Той ми обясни, че баща му го е окуражил. Предложил му е да го направят. Естествено детето няма ясна преценка за рисковете. Съгласил се е". Петя твърди, че е подала сигнал до различни институции. В края на лятото внимание обръщат единствено от СДВР, където е била извикана на разговор.

"Поради непонятни за мен причини институции, които би трябвало да спазват законодателството и да налагат някакви наказания, просто никой от тях не ме потърси."

Всяка една държавна институция е информирана за случая, каза адвокатът на майката Николай Николов: "Дадена е флашка на социалните и в съда има. Няма отговор, никой не предприема никакви действия половин година"

Според експерти в областта на пътната безопасност подобно поведение е грубо нарушение на закона за движение по пътищата.

"Санкцията е дерегистриране на автомобила, сваляне на регистрационните табели. Също и глоба, която трябва да се наложи. Това не трябва да бъде толерирано. Напротив, "Пътна полиция" трябва категорично да вземе отношение", коментира Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Подобно видео не е прецедент. Миналия месец дете беше заснето да кара автобус по магистрала "Тракия" в скута на шофьора.

"На тези хора, които казват "Какво толкова", аз бих ги питал - ще отидат ли на зъболекар, който няма образование. Ще легнат ли на операционната маса при човек, който не е хирург? Никъде по света не е допустимо деца да карат", каза Владимир Тодоров.

От СДВР заявиха за "По света и у нас", че полицията е започнала проверка, а резултатите ще бъдат обявени, когато тя приключи.