Пловдивското летище излиза на загуба за изминалата отчетна година. Това показват пуликуваните отчети. Загубата обаче била намаляла с близо една трета в сравнение с 2014 г.

Приходите от оперативна дейност (без получените суми за финансиране от ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация") са спаднали с 16%, главно заради свиването наполовина на приходите от продажба на стоки, съобщава Капитал. Причината за понижението са големите продажби, отчетени предходната година, когато са били реализирани стоки, получени при вливането на "Летище Бургас" и "Летище Варна" в пловдивската компания (основно промишлени стоки и парфюми), става ясно от отчета. Дружеството не е публикувало данни за брой обслужени пътници и товари през 2015 г.

В очакване да започне концесионирането на двете най-големи летища в страната, които все още се управляват от държавата, резултатите на дружествата за изминалата година се оказват сравнително добри.

"Летище София" повишава приходите и печалбата си, а пловдивският аеропорт намалява загубата си с близо една трета. Крайният резултат на летището в Горна Оряховица, за което по-рано тази година беше избран концесионер, на практика не се променя.

Като цяло тенденцията при всички се запазва и през първото тримесечие на тази година.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg