Кметът Иван Тотев откри днес новата водна каскада на стълбите на „Каменица”. 

Стълбите на "Каменица" са връзката между пешеходната зона на Главната и Сахат тепе.  При обновяването е използван т. нар. "дефект" от разминаването между линиите на сградното застрояване и археологията. Каналът с вода, тръгва от долното пространство, пресича стълбите и стълбищните площадки и  достига до горното ниво, точно пред Сахат тепе. 

Оформени са четири пространства, които се асоциират с четирите сезона на годината - зима, пролет, лято, есен. Обединяващото звено между тях е водният канал, който в най-високата си част отвежда пред Сахат тепе. Точно тук ще се образува скулптурна композиция, от която символично водата тръгва надолу по канала. 

Настилките на стълбищата и площадките са от естествен камък. С естествен камък са облицовани и фасадите на двете съседни сгради с колонадите на втория етаж, които "обрамчват" стълбището. 

Калканът на съседния City center ще бъде изцяло озеленен вертикално и така ще се съпоставя мащабно с пространството на стълбите на "Каменица". По стълбищните рамена са оформени зони с цветя, успоредно на канала с вода, които според сезона, могат да се променят. Поставени са и няколко пейки за отдих.

Осветлението е вградено по дължината на целия канал. Така нощно време ще се създава визуален ефект към тепето и светлината ще привлича хората за вечерни разходки. 

 

TrafficNews.bg