Строителната фирма „ГБС – Пловдив”, която има договор с Община Пловдив за строителството на ПК „Младост” за 13 млн. лева, ще представи нова оферта за дейностите. Зам.-кметът по спорт, който е възложител на поръчката Георги Титюков, заяви, че очаква представители на компанията в петък. Тогава ще бъдат дадени и новите количествено-стойностни сметки за строителството на басейна. След това Община Пловдив ще прецени дали е възможно басейнът да бъде построен с новите параметри, или ще се прекрати сегашната обществена поръчка и ще се върви към нова.

На практика възможностите в ЗОП не са големи за анексиране на сумата.  Според сегашното законодателство цената може да се индексира до 50%. Възможностите за това обаче са при няколко обстоятелства, като непредвидени разходи или други извънредни ситуации.  Увеличение на цените на суровините и материалите не попада в тази хипотеза.

На практика най-голямото перо в този проект е металната конструкция на съоръжението. Цените са на базата на оферта от 2018 година, когато желязото струваше 4 пъти по-малко от сега.

В сумата от 12,8 млн. лева се включва открит 50-метров плувен басейн с олимпийски размери и трибуна за около 1100 седящи места, който трябва да се изгради на мястото на стария – до диспансера и закрития басейн „Младост“. Басейнът трябва да бъде единствен у нас, който ще отговаря на всички изисквания на Международната федерация по плуване.  

Друга задължителна екстра е гъвкавото разпределение на дължината – чрез специален мост, който се движи електронно в самото корито и може да прегражда басейна до 25 метра – за детски състезания. Също така съоръжението трябва да бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България.

Срокът, за който трябваше фирмата изпълнител да приключи дейностите бе 730 дни, но той спря да тече след подписването на допълнителното споразумение.

Никаква яснота около басейн "Младост", може да прекратят поръчката за комплексаПловдив остава без нов басейн на този етап