Почти сигурно пловдивското подразделение на „Главболгарстрой” – „ГБС – Пловдив” ще строи плувен комплекс „Младост”. Комисията на Община Пловдив, която провежда обществената поръчка, е отворила единствено тяхната ценова оферта, която е в размер на 17,4 млн. лева  без ДДС или 20,88 млн. лева с налога. Другите две фирми, които са пуснали оферти – „Парсек груп” и „Климатроник” ЕООД са били отстранени, тъй като предложенията им не отговаряли  на техническите изисквания.

Очаква се до дни комисията да излезе с официално съобщение за избори на изпълнител, а след това да започне да тече и 10-дневния срок за обжалване. Ако няма възражения в КЗК, то ще се подпише и договорът с фирмата.

Припомняме, че предишната процедура отново бе спечелен от „ГБС – Пловдив”, която бе за около 13 млн. лева. Войната в Украйна и инфлацията обаче направиха невъзможно реализацията на проекта с въпросната сума. Поради това поръчката бе прекратена по взаимно съгласие .

Средствата за плувния комплекс ще бъдат осигурени, чрез заем от 20 млн. лева, а другият 1 млн. лева ще е от собствените приходи  на Община Пловдив.

Новата поръчка стъпва именно на КСС-то  на „ГБС – Пловдив” и проектът на арх. Тодор Абаджиев.

В  заданието е заложено изграждането на съвременен плувен комплекс, отговарящ на изискванията на Международната федерация по плуване. Новопроектираният плувен басейн се състои от един частичен подземен етаж в зоната на пространството между съществуващия и новия басейн, два надземни етажа, развити по периферията на коритото на басейна от южната и източната страна, а от север са проектирани три етажа, като междинният е предназначен за инсталационен такъв, където ще се разположат ОВК инсталации.

50-метровият олимпийски басейн ще има трибуни с капацитет от 1002 души. Друга задължителна екстра е гъвкавото разпределение на дължината – чрез специален мост, който се движи електронно в самото корито и може да прегражда басейна до 25 метра – за детски състезания. Електрониката е Омега. Също така съоръжението ще бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България.