Три оферти са постъпили за направата на ПК „Младост” за 21 млн. лева. Очаквано една от тях е пловдивското подразделение на „Главболгарстрой” – „ГБС – Пловдив”, която бе избрана на предходната обществена поръчка. Другите две компании са „Парсек груп”, както и софийската „Климатроник” ООД. Последната компания досега не е участвала за големи поръчки под тепетата, като тя е собственост на Цветелина Персийка. Фирмата е била в консорциума, който обновяваше сградата на Партийния дом в София, където за кратко се помещаваше Народното събрание.

Комисията към зам.-кмета Пламен Райчев, ще проверят дали предложенията на фирмите отговарят на условията и след това ще се обяви дата за отваряне на ценовите предложени.

Прогнозната стойност е 21 млн. лева с ДДС, като това е с 40% по-висока стойност от предишния договор, който бе сключен през 2018 година. Тогава градските власти  сключиха  договор с „ГБС – Пловдив” за 12,8 млн. лева с ДДС.  Заради забавянето и поскъпването на материалите от фирмата изпратиха писмо, с което заявиха, че за изпълнение на дейностите са нужди 21 млн. лева. Тъй като договорът няма как да бъде индексиран, той бе прекратен.

Новата поръчка стъпва именно на КСС-то  на „ГБС – Пловдив” и проектът на арх. Тодор Абаджиев.

В поръчката е заложено изграждането на съвременен плувен комплекс, отговарящ на изискванията на Международната федерация по плуване. Новопроектираният плувен басейн се състои от един частичен подземен етаж в зоната на пространството между съществуващия и новия басейн, два надземни етажа, развити по периферията на коритото на басейна от южната и източната страна, а от север са проектирани три етажа, като междинният е предназначен за инсталационен такъв, където ще се разположат ОВК инсталации.

50-метровият олимпийски басейн ще има трибуни с капацитет от 1002 души. Друга задължителна екстра е гъвкавото разпределение на дължината – чрез специален мост, който се движи електронно в самото корито и може да прегражда басейна до 25 метра – за детски състезания. Електрониката е Омега. Също така съоръжението ще бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България.

Басейнът ще се финансира през 50-милионния заем, който  ще тегли Община Пловдив. Все още решението не е гласувано в Общинския съвет, като се очаква на следващите сесии това да стане факт. От Общинския бюджет ще бъдат заделени 1 млн. лева за обзавеждането .