Здравната каса вече реимбурсира частично смяната на раменна става. От 1 декември за тази дейност се заплаща по 1440 лева. Това съобщи пред TrafficNews Началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив проф. Владимир Ставрев преди началото на тридневния курс по ендопротезиране на раменната става, който започна днес в Аудиторния комплекс на Медицински университет-Пловдив. Той е организиран от Българското дружество по ортопедия и травматология и в него участват над 80 лекари от цялата страна.

„Раменни стави се сменят от години в България. Но след като най-накрая Здравната каса и Правителството подпомагат тази дейност, в Управителния съвет на дружеството взехме решение да повдигнем нивото на колегите. За целта организираме първия за България курс по ендопротезиране на раменната става”, обясни проф. Ставрев.

Тъй като процедурата е доста по-сложна от тази при смяна на тазобедрена и коленна става, като гост-лектори са поканени водещи специалисти в ендопротезирането на раменната става от страната и чужбина. Сред тях са проф. Асен Балтов, председател на Българското дружество по ортопедия и травматология и директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", проф. Аспарух Аспарухов, декан на Медицински университет – Плевен, проф. Владимир Ставрев. За форума от Франция идват проф. Жан-Давид Вертел от университета в Лион и д-р Константин Николов. Форматът на събитието е идентичен с този на форумите в Западна Европа. Днес участниците теоретически ще бъдат започнати с принципите на раменното ендопротезиране и видовете ендопротези. Утре ще се проведе уъркшоп. Участниците, разделени на групи, ще имат възможност да извършат операции върху кадаври под надзора на френски инструктори, за да придобият практически умения.

Като завършек, в понеделник е предвидена и операция на живо, в която лекарите ще наблюдават поставяне на раменна става на пациент. Тя ще се извърши от д-р Константин Николов, който от 20 години се занимава с раменно протезиране във Франция, и проф. Владимир Ставрев. Ще се излъчва директно от операционната зала в Аудиторния комплекс на Медицински университет – Пловдив. Връзката ще е двупосочна, онлайн участниците ще имат възможност да задават въпроси към операторите, а също така ще видят пациента преди и непосредствено след операцията. Ще бъде оперират 65-годишен мъж, който страда от артроза. Очакванията са след операцията той да има по-добър живот и по-добро обслужване с мобилно рамо. Постоперативният период на рехабилитация продължава между 3 и 4 месеца, понякога и по-дълго. В рамките на 8 месеца до една година пък се очаква пациентът на сто процента да възвърне движенията си.

„Хората не трябва да се притесняват. Имплантите, с които се работи във Франция и в Западна Европа, са същите, които се имплантират и в България. Няма нищо различно в качеството и производителите”, посочи д-р Николов. „Радвам се, че съм тук и че този курс ще даде възможност на ортопедите в България да разполагат с още едно средство за лечение, което няма да бъде магическо, но ще даде още един метод за възвръщане качеството на живот на пациентите”, допълни той.

Проф. Асен Балтов пък бе категоричен, че е имало остра необходимост от провеждането на такъв курс. „От 1 декември вече частично се реимбурсира имплантът, който се поставя при раменни и лакътни протезирания, така че имаше нужда да се съберем, да обсъдим някои техники, някои възможности. Благодарение гостоприемството на Медицински университет – Пловдив успяхме максимално бързо да осъществим тази идея, буквално в рамките на един месец. Има записани повече от 80 човека, което говори, че наистина има интерес от ортопедите-травматолози да видят новостите и да си сверят часовниците”, коментира председател на Българското дружество по ортопедия и травматология. Той подчерта, че частичното реимбурсиране от Здравната каса на имплатна ще даде повече възможности на специалистите. При пациенти със счупвания например те ще могат да преценят дали да правят фиксация, или да сменят частично или напълно раменната става.  

За първи път България: В Пловдив показват как се сменя раменна ставаКурс по ендопротезиране на раменната става ще се проведе от 14 до 16 декември