Защо сертификатите за антитела от една и съща лаборатория са с идентични стойности? С този въпрос се обърнаха читатели на TrafficNews, които са се тествали в различни вериги в града.  

„В два поредни дни мои близки си правят тест за наличие на антитела. Пробите са взети от различни лаборатории в Пловдив от една и съща верига. Но всички резултати, които получихме, са абсолютно еднакви – до последния знак – >257.2016 BAU/ml. Съответно и зелените сертификати са с идентични стойности”,  пише наша читателка.

Друг читател разказа, че заедно със съпругата му също са получили еднакви резултати - >250 BAU/ml.

Редно ли човек да не може да разбере точното количество антитела, питат хората.

Оказва се, че това наистина е невъзможно. Причината е, че на лабораториите се е наложило да пренастройват апаратите си, за да могат да изпълнят въведените от здравното министерство изисквания резултатите да излизат в BAU/ml – стандарт на Световната здравна организация. А не в AU/ml, както досега. В момента изискването за издаване на зелен сертификат е праговата стойност да е 150 BAU/ml. Това обаче не позволява да дадат точните стойности на антитела, ако те са високи, а посочват максималната стойност, която може да отчете апаратът.

„Хората получават резултата, че количеството на антителата е по-голямо от посоченото. Това означава, че те имат защита и съответно могат да получат документа”, обясняват от лабораториите.