Как пиете кафето си? Може би добавяте мед, канела, мляко, парче краве масло или го предпочитате чисто и силно? А какво ще кажете за съчетанието от кафе и кокосово масло? Оказва се, че се получава не само приятна вкусова комбинация, но има и редица ползи за здравето.
Вижте някои от тях:
Какво количество кокосово масло да добавите? Направете си чаша ароматно кафе и овкусете с ½ или 1 ч. л. от маслото.
За по-добро храносмилане
Кокосовото масло действа като естествен лаксатив и спомага за подобряване на перисталтиката на червата. Не само улеснява изхождането, но подобрява и усвояването на хранителните вещества от продуктите, която консумираме.
Пиенето на кафе на гладно може да бъде вредно за стомаха, но добавянето на малко количество кокосово масло може да успокои възпалението в червата, пише Az-jenata.bg.
Помага в контрола на кръвната захар и инсулина
Ароматното масло съдържа полезни витамини, минерали и мастни киселини. За разлика от повечето храни, които консумираме, кокосовото масло не предизвиква отделяне на инсулин, а помага на нашите клетки да се свързват по-ефективно с инсулина, което означава, че има контрол на нивата на кръвната захар.
Контрол на апетита
Въпреки че знаем, че закуската е първото и най-важно хранене за деня, понякога я пропускаме и пием само кафе и това е нашата „закуска“. Мастните киселини в кокосовото масло се обработват от черния дроб, който отделя кетони в тялото, създавайки ефект на ситост.
Това би трябвало да намали апетита и желанието за преяждане, както и контрола на малките закуски между храненията.
За повече енергия
Докато много други видове мазнини ни карат да пълнеем, тези които се намират в кокосовото масло не се съхраняват като излишни мастни натрупвания. Те служат на тялото като енергиен източник, което не само помага в отслабването, но осигурява и енергичен старт на деня.
За по-добра мозъчна дейност
За някои хора, денят не може да започне без чаша кафе. Според изследвания, добавянето на малко количество кокосово масло може да подобри когнитивната функция.
Още от категорията
Кой са най-богатите на колаген храни?