Всяко десето дете у нас е останало без задължителните ваксини през 2021 година. Това става ясно от изнесените данни от Националния център по обществено здраве и анализи.

Тревожните данни показват, че 10.5% от новородените са пропуснали имунизацията си за дифтерия-тетанус-коклюш, което поставя живота им на сериозен риск. Същият процент от българчетата нямат ваксина срещу полиомиелит, въпреки че вирусното заболяване причинява парализа при 1 на 200 заразени, а между 5 и 10% умират в резултат на парализа на дихателната мускулатура.

Всяко десето дете е пропуснало и ваксините срещу хемофилус инфлуенце тип Б, хепатит Б, морбили-паротит-рубеола, както и пневмококови инфекции.

Спрямо предходната година неимунизираните деца нарастват с 3-4%, а спрямо периода преди пандемията – с около 5 на сто.

Според медиците антиваксърските нагласи, които се формираха у нас покрай COVID-19, са причина и за отказа от останалите имунизации.

Наскоро д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област, предупреди, че това може да причини епидемия, далеч по-тежка от коронавируса.

„Болен от коклюш заразява 17 души, а от морбили - 90. Тези болести не са изчезнали, но досега сме били предпазени от тях, затова и са вписани в задължителния имунизационен календар. Все пак се намират хора, които искат да се откажат от нея“, посочи пред TrafficNews д-р Сотиров.

Специалистът заяви, че през последните години светът наново се е сблъскал с опасността от прогресивна заболеваемост от морбили.

„Ако тези антиваксърски нагласи продължават да се разрастват безпочвено, не е изключено да се стигне до епидемия от полиомиелит и дифтерия. Аз съм от поколението на старите лекари, но все още не съм виждал болен нито от едната, нито от другата болест. Ние нямаме практическия опит да лекуваме тези заболявания. Това води до късно диагностициране на болните и сами разбирате какво следва нататък“, допълни специалистът.