Все повече ваксинирани пловдивчани си слагат и трета доза от препаратите срещу COVID-19, показа проверка на TrafficNews.

В момента темата се обсъжда изключително активно пред ваксинационните кабинети в Пловдив. Причината е, че и в Европейския съюз се обсъжда зеленият сертификат за пътуване да важи след поставена трета бустерна доза ваксина. Предложението бе направено от Гърция, а редица страни в Европа го подкрепиха. Решението се разглежда и от френските власти и се очаква окончателно становище до края на седмицата.

 „Страните трябва да обмислят бустерна доза за всички възрастни над 18 години с приоритет хората над 40 години. Това цели да повиши защитата от инфекции и да предотвратя допълнително хоспитализация”, обясни директорът на  Европейския център за превенция на болестите към ЕК.

Третата доза се предвижда да бъде поставяна най-рано шест месеца след приключване на първичната схема.

„И в момента тя може да бъде поставена най-рано 180 дни след втората. Иначе системата не ни допуска да впишем човека”, обясниха пред наш репортер в един от имунизационните кабинети.

До момента 6 646 души в Пловдивска област имат трета доза от ваксините. Интересът към ваксинационната кампания е голям. Общо ваксинирани са 316 798 души, от тях 168 747 са със завършен ваксинационен цикъл. Така вече 29% от населението в областта е напълно ваксинирано.

Само за последното денонощие са поставени 2296, от тях две трети са от препарата на "Пфайзер".