Създаването на регистър на психично болните у нас крие много неясноти и създава риск с него да се злоупотреби. Това заяви пред   Trafficnews психиатърът д-р Здравка Герджикова, която е сред водещите специалисти у нас с над 40-годишен опит, по повод рещението на здравното министерство.

Тя обясни, че не подкрепя идеята на ведомството на Кирил Ананиев да се направи такъв регистър, защото нямаме капацитет нито да го създадем, нито да го поддържаме. "Нямаме капацитет да проследяваме особено агресивните пациенти с опасност за обществото поведение. Вече на душевно болните и докторите им пречат", заяви д.р Герджикова.

"Много зависи кой ще има достъп до него, кой ще го използва, по какъв начин ще се попълва и по какъв начин ще се стопанисва. Това е въпрос на продължително обсъждане", обясни тя.

И разясни, че въведеният с големи усилия егистър на зависимите в България касае само тези, които се лекуват в поддържащи програми.

Според нея регистър на психично болните е доста деликатен въпрос. "Трябва да се знае кои ще са пациентите, които ще регистрираме. Тези, които са лекували в психиатрични болници или тези, които са се обърнали за помощ изобщо към психиатрична мрежа", продължи д-р Герджикова. По думите й идеята за регистъра е въпрос на време и на сериозна организация, защото с тези неща много лесно може да се злоупотреби.

"Един човек, който да речем има паническо разстройство,  също може да попадне в този регистър. Той обаче в никакъв случай не е опасен, освен за самия себе си. Но с това, че той бива регистриран като душевно болен, може да злоупотреби всеки - съпруг/а, приятел, работодател, комшия и така нататък.

Въпросът е да се прецезира кои пациенти ще бъдат регистрирани и защо", обобщи д-р Герджикова.

Промяна в Закона за здравето: Разработват регистър за пациенти с психични заболяванияНаредбата трябва да бъде издадена до 1 януари 2020 г.