Първите случаи на въшки в разгара на пролетния сезон вече са факт. За това алармират притеснени майки, чиито деца неколкократно са прихванали неприятните паразити. Според информацията, подобни случаи има в няколко школа под тепетата, но родителите рядко разбирали за проблема, преди собственото им дете да бъде налазено от насекомите.

"Дъщеря ми вече трети път прихваща. В момента, в който успея да я изчистя, пак се заразява", споделя майка на третокласничка от Пловдив. От свои близки тя разбрала, че идентични случаи има в няколко учебни заведения, сред които ОУ "Петър Берон", ОУ "Екзарх Антим I", Математическата, Хуманитарната и Художествената гимназии. 

Родители споделят и че медицинските лица в училищата все по-рядко преглеждат учениците по класните стаи. Затова потърсихме информация и от директорите на споменатите школа. Наш репортер успя да осъществи връзка с г-н Стефан Кичуков, който успокои майките, че подобни случаи в училище "Петър Берон" към момента няма. 

"Децата се проверяват системно, но до момента не сме регистрирали случаи на наличие на въшки", допълни директорът. 

Свързахме се и с представители на ОМГ "Акад. Кирил Попов", които обаче обясниха, че няма как да предоставят подобна информация. 

"Това е въпрос, който трябва да отнесете до РЗИ", посъветваха от училището. От инспектората обаче припомниха, че при тях от години не постъпват съобщения за случаите на въшки.

"Според наредбите отговорността е на училищните власти и родителите. Още преди години, когато имаше бум на въшките, стана ясно, че това е ангажимент на директорите. Ако има установен подобен случай, те са лицата, които трябва да предприемат действия по отстраняването на заразения ученик от учебни занятия", разказа д-р Моника Троянчева, ръководител на дирекция "Надзор на заразните болести". 

Припомняме, че през 2009 година бе отменена Наредбата за контрол над паразитите, която е задължавала медицинските лица в учебните заведения да извършват редовни проверки на децата. Сега те вършат това само по своя преценка. Контролът към момента е оставен на родителите.

След като цял клас в Пловдив пламна с въшки: Опасност от нови случаи заради отменена наредба Още през 2009 година МЗ отменя редовните прегледи на деца в училище

Здравни служители напомнят, че на досадните набези може да се противодейства чрез два вида препарати - едните са за превенция, а целта е детето да бъде "застраховано" срещу въшки за период от 7 дни. Другият вид са за справяне със самите паразити.

"Нямаме много голям избор на препарати - предлагат се най-вече балсами и шампоани", споделят пред Trafficnews.bg аптекари. Според тях положението към момента е спокойно, а през изминалата година по това време в аптеките е имало много повече пациенти, лекуващи се от въшки. Влияние върху "статистиката" обаче оказват и методите за лечение. Много от пациентите предпочитат да се снабдят с газ и оцет в борбата си с паразита, като по този начин не търсят помощ в аптеките.