Нови случаи на цели класове с деца, които имат въшки, могат да се повторят заради отменена наредба.

През 2009 година е отменена Наредбата за контрол над паразитите , която е задължавала медицинските лица в учебните заведения да извършват редовни проверки на децата. Сега те вършат това само по своя преценка. Контролът е оставен на родителите, които обаче невинаги проявяват необходимата отговорност.  

"Имаше наредба, която сега отпадна. В началото на годината сме издали предписание до всички училища, което все още е в сила по повод проблема", заяви пред TrafficNews.bg д-р Таня Учорджиева от Регионалната здравна инспекция в Пловдив. 

Припомняме, че целият пети клас на училище в квартал "Смирненски" е пламнал с въшки. От началото на годината дъщеря ми вече трети път се връща от училище в въшки в косата. Едва съм се справила с предишните и тя си идва с нови. Директорът вдига ръце и обяснява, че нямат право да преглеждат и да връщат учениците, защото това им "уронвало авторитета", сигнализира възмутена майка в TrafficNews.bg  

В предписанието до училищата и детските градини и залегнало медицинските лица да информират родителите за проблема и да оказват методична помощ. Инспекторите напомнят, че препаратите са два вида - едните са за предпазване и когато главата на детето се предпази, то ще бъде "застраховано" срещу въшки за период от 7 дни. Другият вид са за справяне със самите паразити.

TrafficNews.bg