Ваксинацията срещу COVID-19 в Пловдив и областта замря. През изминалата седмица ежедневно са поставяни средно по едва 200 ваксини. До момента само 33.9% от населението в областта е със завършен имунизационен цикъл.

Отлив на желаещи да се ваксинират отчитат както лекарите в специализираните кабинети, така и джипитата. „От началото на месеца съм поставил 6 дози”, съобщи пред TrafficNews общопрактикуващият лекар д-р Цветомир Мирославов.

Той прогнозира, че може да дойде нова вълна на епидемията от COVID-19. Най-вероятно това ще стане наесен. „Вероятно до края на април и май настоящата вълна ще затихне напълно. Със затоплянето на времето ще отшуми и грипът. Но вижте какво става в Китай, в Южна Корея – започва ново увеличаване на случаите от COVID-19. Това ще се случи и при нас”, счита медикът.

Според него вероятно новата вълна ще е заради варианта Делтакрон, който по първоначални данни е доста заразен, но за разлика от Омикрон и смъртността при него е висока. Като пример д-р Мирославов посочва Южна Корея, където ежедневно се отчитат по около 3000 новозаразени и 300 починали. „Дано не съм прав”, казва семейният лекар.

Той е на мнение, че единственият начин да го прекараме по-леко са ваксините. А предстоящото лято и най-вече месеците юли и август са най-подходящото време за имунизация.  

Защото наред с официалната бройка по починалите от коронавирус, има още толкова „скрита” смъртност. Тя се дължи основно на постковид усложнения.

„Загубихме много хора. Смъртността и от усложненията след COVID-19 е отвратителна. Крайно време е хората да разберат, че коронавирусът не е грип. Това е съдово заболяване и може да „удари” навсякъде, където има съдове. Затова се приемат антикоагуланти. Това е причината и много хора да умират от тромбози. Призовавам всички да се ваксинират”, допълни той.