Всички сме имали това преживяване, когато се събудите посред нощ и не можете да заспите отново. И въпреки че според експертите това поведение е напълно нормално, проблемите със заспиването могат значително да влошат стандарта на живот, пише BGR .

Ето защо изследователите са измислили няколко прости двуминутни хакове за сън, които да ви помогнат да ограничите безсънието си и да се върнете в света на Морфей.

Въпреки че количеството сън, от което се нуждаем всяка нощ, може да варира в зависимост от много фактори, събуждането посред нощ все още е напълно нормално. Ученият Гай Медоус, един от съоснователите на Училището по сън, каза, че средно хората, които спят 8 часа, се събуждат около четири пъти на нощ по различни причини.

Въпреки това, заспиването след внезапно събуждане все още е проблем за мнозина. За щастие, експертите имат някои съвети, които да ви помогнат да заспите отново.

Първият метод е "военен" лайфхак. Техниката е предназначена да помогне на войниците да заспят всеки път, когато имат нужда от почивка, казват учените. Има за цел да отпусне цялото ви тяло, от главата до петите. Номерът обаче е да правите това систематично, за да можете да контролирате различните части на тялото си и да им помогнете да се „изключат“.

За да направите това, трябва да легнете на леглото, изпънете ръцете си отстрани и подпрете дланите си на леглото. Започнете с отпускане на мускулите на челото. След това се съсредоточете върху отпускането на очите, бузите и останалата част от лицето. След това систематично отпускайте останалата част от тялото си, като слизате и слизате, от гърдите и ръцете до краката и дори до пръстите на краката.

Докато си почивате, представете си, че лежите в кану на спокойно езеро с ясно небе над вас. Тогава помислете за лежане в хамак в пълен мрак. Ако умът ви започне да се съмнява, насочете го отново към това, което ви успокоява най-много, като например гора, заобиколена от природата. След като овладеете този „военен“ хак, ще трябва да го правите шест седмици, за да го направите правилно.

Ако тази техника не работи за вас, можете също да добавите потупване по тялото. Потупването на тялото е много проста система, често използвана от хора с тревожност. Когато се опитвате да заспите, просто потупвайте с пръсти определени точки на лицето и ключиците си. След това поемете дълбоко въздух и се съсредоточете върху настоящето, без да оставяте ума си да блуждае. Повтаряйте този процес, докато не заспите.

Можете също така да извършите това, което учените наричат ​​сканиране на тялото. Тази техника ви позволява да разберете по-добре кои части от тялото са подложени на стрес. Това не е точно двуминутен хак, но ако можете да разберете кои части от тялото ви са стресирани, можете да се съсредоточите върху тяхното успокояване и отпускане. В крайна сметка това също ще ви помогне да заспите по-бързо.

Превод: GlasNews