Създаване на високотехнологичен Национален институт за имунотерапия, имунопрофилактика и възстановяване на онкоболни след химиотерапия със 100% държавно участие поискаха от фондация „Контрол на придобитите имунни дефицити свързани с промени в околната среда”. Те стартираха и петиция до институции, медии и общество, в която посочват,  че това е липсващото звено в онкологията.

През последните 20-30 години заболеваемостта от рак по официална статистика у нас се е покачила 2,5-3 пъти. Ежегодно умират около 19 000 и се разболяват нови около 38 000 човека, е записано в петицията. В същото време няма специализирано звено, което да възстановява и контролира имунната система при възникване на противопоказания след химиотерапия. Няма и звено или клиника, което да профилактира рецидивите на болестта след успешно преминала химиотерапия. Затова от фондацията призовават имунотерапията, имунопрофилактиката на рака и възстановяването на онкоболните след химиотерапия да бъдат признати за стратегически държавен приоритет.

„Липсата у нас на подобна специализирана структура е една от основните пречки да се разработват, апробират и внедряват патенти в областта на имунобиологична терапия и имунопрофилактика на рака. Предлаганият от нас Национален (или Балкански) Институт за имунотерапия и имунопрофилактика на рака следва да работи извън сегашните регламенти и нормативи на т.н. „клинични пътеки”. Същият следва да е изцяло на бюджетна издръжка, с ежегодно гласуван от парламента бюджет. Така е в другите водещи държави с традиции и приноси в иновациите и в борбата с рака“, посочват организаторите.

Друго тяхно искане е да се „нулира” субективизмът у нас при внедряване на патенти за изобретения в областта на имунотерапията и имунопрофиалктиката на рака. „За това е нужно да се гласуват, приемат и ползват нормативите и позитивния опит за внедряване на патенти и иновации във водещите страни в света без да се редактират“, уточняват от фондацията. И дават пример с Германия, където държавата по закон е длъжна да изкупува признати патенти, когато са в стратегически важни направления. Другият пример е със САЩ. Там при обявяване на конкурс за финансиране внедряването на патенти в стратегически важни за държавата направления субективизмът е „нулиран”, като по закон се печели конкурсът от този кандидат, който има най-много признати патенти по темата, областта или направлението. Тогава същият получава статут на „Комисар” за период от 4-5 години до внедряване на патента. При успешното му внедряване мандатът му може да се удължи. В този период статутът на „Комисар” дава правомощия пред държавните институции, които му оказват пълна подкрепа, посочват от фондацията.

Авторът на петицията и създател на здравна фондация „Контрол на придобитите имунни дефицити свързани с промени в околната среда” е доц. д-р Влади Манев, който се е посветил на имунологията на туморите и имунотерапията на рака преди около 50 години, още като студент. Има признати 10 авторски свидетелства за изобретения, 3 патента в областта на имунологията на туморите, 2 патента за полезни модели, 9 рационализации. През 70-те години осъществява първия за страната индивидуален план за специализация по клинична имунология. На това основание придобива първата диплома в България по специалността имунология. По негово предложение и обосновка през 1990 г. се създава първият за страната Център по клинична имунология с ранг на катедра. Председател е на програмен консултативен съвет за имунопрофилактика и имунотерапия на рака към здравна фондация "Контрол на придобитите имунни дефицити свързани с промени в околната среда". Носител е на приза с купата "Изобретател на 2016" с три признати патента в направлението "Имунотерапия на рака". Има над 100 публикации в наши и чужди списания и над 50 цитирания.

Петицията може да подпишете ТУК