Множество вируси циркулират в момента в Пловдив, показват наблюденията на общопрактикуващите лекари. Проявите им са най-разнообразни. Част от пациентите са с кашлица, хрема и температура. Други се оплакват от стомашно-чревни неразположения, разстройство и болки в корема.

„След отпадането на ограниченията срещу COVID-19, хората спряха да спазват каквито и да било противоепидемични мерки. Никой вече не носи маска, не се спазва дистанция. Хората много бързо забравиха често да мият и дезинфекцират ръцете си. Всичко това благоприятства разпространението на вирусите, които в последните две години бяха потиснати”, обясняват медици.

Това е и причината пациенти да изкарат дори няколко инфекции една след друга. „Имунитетът ни след зимата е все още слаб. Липсват ни витамини, най-вече витамин D, който се набавя от слънцето”, посочват специалистите.

Според последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести пък, най-високата заболеваемост от остри респираторни заболявания в Пловдивска област във възрастовата група от 5 до 14 години, както и при хората над 65 години. При хората в активна възраст между 30 и 64 години заболеваемостта е 28.14 на 10 000 население.

В момента се обострят и редица алергии, които също са придружени с кихане, кашлица и възпалено гърло, сърбеж в очите и запушване на носа. Бумът на тези състояния ще е при цъфтежа на житните растения, които са най-силните алергени.

Съветът на лекарите за засилване на имунитета през пролетта е да се консумира пълноценна и разнообразна храна, без консерванти и подобрители. Да се ограничи захарта и да се наблегне на плодовете и зеленчуците. Също така препоръката им в затворени помещения, магазини и градския транспорт да се носи маска и да се спазва дистанция от поне метър и половина.