Нараства броят на заболелите от варицела в Пловдивска област, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. През изминалата седмица са регистрирани общо 23 случая на болни, или с 6 повече от предходната седмица. Добрата новина е, че намалява броят на хората с чревни инфекции. За периода са регистрирани 61 случая, срещу 69 през предходната седмица. Трима са ухапаните от кърлежи или други насекоми, 2 са случаите на скарлатина, 1 - менингит.

Варицелата, известна още като едра шарка или лещенка, е широко разпространена у нас. Тя е едно от най-честите инфекциозни вирусни заболявания в детска възраст. Около 90% от контактните на болен с варицела, които нямат изграден специфичен имунитет към причинителя, се заразяват. Най-засегнати са децата от 5- до 9-годишна възраст, които представляват около половината от случаите. Заразният период започва 1-2 дни преди появата на обрива и завършва, когато всички кожни лезии се покриват с корички. Заболяването протича по-тежко и с повече усложнения при възрастни.

Съветът на специалистите е да се пие много вода, за да може тялото да се изчисти по-бързо от вируса. Това ще ви предпази и от обезводняване, ако заболяването протича с по-висока температура. Подходящи храни са крем супите, зеленчуците, некиселите плодове, прясно изцедените зеленчукови сокове, киселото мляко, млечните продукти.

Много е важно да не чешете обрива. В противен случай можете да го влошите, да удължите симптомите, да инфектирате пъпките, както и да се сдобиете с белези за цял живот. Тъй като по-малките деца трудно се контролират, особено докато спят, можете да им слагате ръкавици на ръцете през нощта. А поддържането на ноктите на ръцете чисти и добре изрязани ще намали риска от инфекции на засегнатите места в случай на разчесване и разраняване.