Нов иновативен лазер дава надежда на стотици за навременно диагностициране, лечение и опазване на зрението. Пловдивската очна болница „Луксор“ вече разполага с модерната апаратура и е готова да посрещне пациенти в нужда.

Много често увреждания в очите се получават при хора с диабет и други хронични заболявания, а именно лазерът ZEISS VISULAS Green е и най-прецизният лазер, който може да хване измененията в окото. Освен това, той може да бъде използван при спешни случаи, както и да предотврати слепота. Най-важно е обаче да се потърси помощ навременно.

За това как действа новата технология, какво трябва да съблюдавате в здравето си и за кои пациенти модерната технология е най-подходяща, разговаряме с д-р Атанас Георгиев от "Луксор". 

- Д-р Георгиев, защо лазерите са важни в работата на очните лекари и с какво се отличава ZEISS VISULAS Green?

- В офталмологията, като една високотехнологична и бързоразвиваща се медицинска специалност, ежедневно се използват лазери с цел терапия и диагностика. Затова в клиника Луксор винаги залагаме на най-качествената и съвременна техника. Именно такова е и най-новото ни попълнение - ZEISS VISULAS Green. Лазерът е единствен по рода си в България и е възможно най-иновативният и актуален в световен мащаб уред. Използва се за лечение и профилактика на различни болестни състояния на ретината - тази част от окото, която възприема светлината, изпраща сигнал на мозъка и осъзнаваме дадено изображение.

- Кои са основните причинители на такива състояния?

- Една от най-честите причини за такова увреждане е диабетът, който в окото често се проявява като диабетна ретинопатия. Чрез редица патологични фактори тя води до прогресиращо намаление на зрението. Благодарение на аргон лазерната фотокоагулация на новият ни апарат ZEISS VISULAS Green ние противодействаме на увреждащите фактори и спираме развитието на заболяването, като не позволяваме по-нататъшното му задълбочаване. От изключителна важност е нашите пациенти да осъзнават, че колкото по-рано се постави диагнозата и се вземат профилактични мерки относно диабетната ретинопатия, толкова по-добри шансове има очното им здраве да се запази в дългосрочен план. Ние съветваме диабетно болните да посещават преглед при офталмолог поне веднъж годишно, а при по-изразена клиника и по-често.

- При какви други случаи се използва лазерът?

- Освен при заболявания с хроничен характер, лазерът на Zeiss прилагаме и при спешни състояния като разкъсванията на ретината, които оставени без контрол неминуемо водят до по-нататъшното й отлепване и риск от дефинитивна загуба на зрението. Хванати в начален стадий чрез лазера ние лесно и бързо можем да овладеем увредата и да предотвратим по-нататъшните усложнения. Вече настъпило отлепване на ретината може да се лекува единствено оперативно. Затова съветът ни към вас е да обрънете сериозно и своевременно внимание към необичайни очни симптоми, като появата на светкавички, замъгление на зрението, особено съпътствани с плаващи мътнини и черни петна. Друго рисково състояние, което може да бъде овладяно с помощта на аргонов лазер е венозната оклузия - запушването на венозен съд в окото. В такива случаи е необходимо лазерната обработката на ретината да се извърши в първите 100 дни, за да се профилактират сериозни усложнения, като вторична глаукома.

- Какви са основните преимущества при използване на лазера?

- Освен на точната диагностика и лечение на нашите пациенти, ние отдаваме не по-малко значение на преживяванията и емоциите им при посещението при нас. Новият ни апарат, съчетан с безкомпромисния професионализъм от страна на нашия екип и дългогодишния опит в работата с лазери, спомага за бързото и прецизно обработване на увредените участъци, без наличието или с минимален дискомфорт за пациента. Това е възможно благодарение на специалната функция, която лазерът притежава, а именно т.нар. “мултиспот“, чрез която върху даден участък се нанасят няколко импулса едновременно, за разлика от по-старите генерации, при които това се извършва ръчно като последователност от единични импулси. Това допринася за по-бързото осъществяване на процедурата, което е от значение както за пациента, така и за лекаря. Друго предимство е, че в окулярите на апарата в реално време се проектира цялата необходима информацията за даденият пациент. Това допринася за още по-прецизното и по-сигурно извършване на процедурата.

- Модерната апаратура явно дава все повече възможности пред офталмолозите да помагат бързо и навременно за запазването на зрението. Какви още приложения има?

- Лазерните уреди навлязоха широко в офталмологията за лечение на очни заболявания, като се използват различни технологични платформи за съответната патология. При глаукомно болните можем да въздействаме със селективен лазер, с който терапевтично понижаваме очното налягане, като при много пациенти лазерът дава възможност да се премахне нуждата от ежедневна медикаментозна терапия (капки). Лазерните корекции на зрението са друг актуален съвременен метод, с който чрез ексимерен лазер можем да постигнем елиминиране на нуждата от очила или контактни лещи. За лазерно лечение на катаракта използваме фемтосекунден лазер, който изключително прецизно и сигурно извършва най-важните етапи в операцията. За третиране на ретинални заболявания, някои от които изброихме, е необходим аргонов лазер като нашия ZEISS VISULAS Green. Смеем да твърдим, че разполагаме с апаратура и специалисти от световен ранг и многобройните благодарни и доволни наши пациенти са доказателство за това!