Уморени сте от борбата с наднорменото тегло? Диетата не помага на тялото ви да отслабва и сте далеч от постигане на желания резултат?

Всъщност, наистина можете да отслабнете с минимални усилия. Основното е да знаете какво точно е необходимо за това. В тази статия ще споделим с вас тайната как бързо да се отървете от излишните килограми с помощта само на едно-единствено действие.

Хората, които периодично гладуват, пият слабителни и диуретици и правят какво ли не, за да видят по-малки числа на кантара, просто са обречени на неуспех. Нищо от горното няма да помогне, ако не се практикува подходяща физическа активност. Само чрез редовно движение ще бъде възможно изгарянето на мазнини в мускулите. Не си създавайте илюзии – няма супер диети, които да ви помогнат да отслабнете бързо, тъй като 90% от мазнините „изгарят“ при наличие на кислород в мускулите, и това може да се постигне чрез движение.

Някои ще си помислят, че това не е сериозно. Ако бягането сутрин, плуването и фитнес залата не помагат да се реши проблемът, тогава как обикновеното ходене може да се справи? Но това наистина е възможно и се потвърждава от водещи експерти в областта на отслабването. Ходенето е добре, защото:

– По време на движение мазнините се окисляват в мускулите, както при онези мускули, които работят, така и при неработещите.

– Колкото повече човек се движи, толкова по-активно се развива способността за изгаряне на мазнините в тялото.

– 60-минути енергично ходене променя нивото на хормоните, регулиращи апетита – грелин (стимулиращ апетита) и пептид (намаляващ апетита). В резултат на активното ходене нивото на грелин спада, а нивото на пептида се повишава, тоест човек не изпитва чувство на глад.

– Ако се движите по-често със спокоен темп, без прекомерни натоварвания, ще можете да „изгорите“ повече мазнини, защото тялото няма да се умори.

Редовното ходене причинява редица основни промени в тялото:

– хормоните, които насърчават разграждането на мазнините, се активират;
– мускулният тонус се повишава, което води до увеличен разход на енергия през деня;
– човек не изпитва остър глад и желанието да се похапват повече въглехидратни продукти е намалено.

Също така, имайте предвид, че най-големите мускули в човешкото тяло са мускулите на краката. И те са най-развити сред пълните хора, защото всеки ден трябва да „носят“ десетки излишни килограми. И затова трябва да ги използвате! Тренирайте мускулите на краката – често ходете на чист въздух. За целта не се нуждаете от специална спортна екипировка, а освен това е безплатно, докато таксите за басейн или фитнес клуб струват много.

Защо забързаното ходене е по-ефективно от бягането?

Американските учени проведоха няколко интересни проучвания – за 6 години те наблюдаваха 50 хиляди фенове на бързо ходене и бягане. Резултатите от изследванията показват, че бързото ходене е по-ефективно при контролиране на наднорменото тегло, тъй като позволява на тъканите да усвояват по-добре кислорода. Доказано е, че при хора, които предпочитат да ходят много и бързо рискът от развитие на съдови и сърдечни заболявания намалява със 7,2 процента. За сравнение, при онези, които обичат да бягат, рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания е намален само с 4,2%.

Колко време и колко бързо трябва да се върви пеша?

Добре ще е ако имате възможност да ходите пеша всеки ден с продължителност поне 45-60 минути. А с каква скорост трябва да вървите? Представете си, че закъснявате за работа – такова ускорение на ходене би било най-удачно.

Всеки ден се опитвайте да ходите поне един час, защото в противен случай няма да постигнете оптималния ефект, който ви е необходим. А ако вървите пеша по-дълго, ще се уморите. На хората с наднормено тегло не се препоръчва да тичат, заради увеличения риск от проблеми със ставите и сърцето. Поради тази причина ходенето е възможно и полезно за абсолютно всички. Когато тялото е тренирано за бързо ходене, ще бъде удачно да увеличите натоварването и да започнете да правите джогинг, пише woman.ru.