В Пловдив стартира информационна кампания и безплатни изследвания на кръвно налягане и кръвна захар по случай Световния ден на инсулта, който света отбелязва на 29 октомври всяка година.

Инициативата е част от националната информационна кампания, свързана с повишаване на вниманието към сърдечносъдовите заболявания и конкретно на мозъчен инсулт и диабет. Тя преминава под надслов „Каква е твоята причина да предотвратиш инсулта?" 

От 29 октомври работещите във всички училища и детски градини ще получат достъп до безплатен профилактичен скрининг с измерване на кръвно налягане с технология AFIB Microlife, която регистрира предсърдно мъждене и е основен рисков фактор за мозъчен инсулт.

Ще се измерват рисковите фактори за метаболитен синдром и нивото на кръвната захар. Ще бъдат раздавани информационни материали за превенция от сърдечносъдови заболявания. 

Важно е да се знае, че България е и на едно от първите места в Европа по брой на смъртните случаи, причинени от мозъчен удар. Последните данни, публикувани през 2017 година, показват, че у нас пациентът с инсулт има значително по-лоши шансове да оцелее. Като пример може да се приложи статистика, която сравнява данни от 2015 година: в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България 154 на 100 000 души.

Най-често инсулт се причинява от тромб, който блокира/запушва/ кръвоносен съд, носещ кислород и хранителни вещества към мозъка. Когато това се случи, част от мозъка спира да получава кръв и кислород, от които се нуждае и постепенно започва да умира. Степента и местоположението на увреждането на мозъчните клетки определя тежестта на удара. Той може да варира от минимален до катастрофален. Тъй като различни области на мозъка контролират различни функции, специфичните ефекти на инсулта зависят от това коя област на мозъка се уврежда.

Предупредителните признаци за инсулт са внезапна скованост на лицето, ръката или крака, особено от едната страна на тялото. Внезапна обърканост, проблеми с говоренето или разбирането. Трудно фокусиране и проблеми с очите. Внезапно замайване, загуба на равновесие или координация.

Мозъчният удар променя живота завинаги. Той повлиява на човек в това как се движи, как говори, как се храни, как мисли и как се чувства. Статистиката в световен мащаб е плашеща. Очаква  се 1 на всеки 5 души да получи мозъчен инсулт през живота си. Затова най – важно е да се знаят основните рискови фактори: високо кръвно налягане, предсърдно мъждене, диабет, висок холестерол в кръвта, затлъстяване, липса на активен начин на живот, алкохол и тютюнопушене.

Когато хората имат информация как да си помогнат, когато имат достъп в домашни условия до качествен апарат за кръвно налягане, с която следят стойностите си и епизодите на предсърдно мъждене; когато знаят предупредителните сигнали за инсулт,  живеят здравословно и правят по – чести профилактични медицински прегледи при специалисти кардиолози, могат да намалят в огромен процент риска от мозъчен инсулт.

Организатори са Фондация „Национална мрежа сърце за сърце“,  Лайънс клуб Пловдив-Филипополис, община Пловдив, район Западен, съвместно с Асоциацията на студентите медици в България в Пловдив и Диагностично консултативен център II - Пловдив.