Броят на болните от грип и остри респираторни заболявания в Пловдивска област се е увеличил двойно за една седмица. Това показват последните данни на Регионалната здравна инспекция, които обхващат периода от 20 до 26 януари. За седемте дни са регистрирани 631 случая срещу 391 случая за предходната седмица. В национален мащаб сслучаите на грип и остри респираторни заболявания са 8 642 срещу 5 085 за предходната седмица. Общата заболевамост е 227 на 10 000 души.

60 пациенти пък са настанени в момента в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив с усложнения след грипа – основно пневмонии и чревни инфекции. "Почти изцяло сме запълнили капацитета на клиниката", посочи пред TrafficNews доц. Олиана Бойкинова. Тя обясни, че пациентите са на възраст от 1 до над 70 години. Лабораторно са потвърдени пет случая на грип. Четирима от настанените в клиниката са с вируси от А тип, а един случай е на грип от В тип.

Заболяването протича с много тежка интоксикация, особено при имунокомпрометирани пациенти, които имат други предшестващи заболявания. Най-вече това са възрастни хора със захарна болест, високо кръвно, други сърдечни, белодробни, хронични заболявания.

По наблюдения на лекарите всеки ден броят на болните с грип се увеличава, но е трудно да се каже дали в Пловдив грипната епидемия е достигнала своя пик. Съветът е да се пази добра лична хигиена, да се избягват обществени места, където има струпване на много хора. Задължително да се носи маска, която да се сменя периодично, поне 1-2 пъти през деня. При първи симптоми да се търси лекарска помощ.