Увеличава се броят на пациентите, които имат по две онкологични заболявания. Това показват наблюденията на д-р Иван Вълканов и д-р Станислав Вълканов от Клиниката по урология на пловдивската Университетска болница „Каспела”.

Според водещите уролози често ракът е силно агресивен, затова ранната диагностика е ключова.

Профилактиката на раковите заболявания в България е доста проблемна и много по-назад, отколкото в Западните държави. Това е нещо, на което трябва да обърнем сериозно внимание в бъдеще, тъй като най-доброто лечение на тези заболявания е добрата профилактика”, посочи пред TrafficNews д-р Станислав Вълканов.

Неговият съвет е всяка година да се правят най-базовите изследвания – пълна кръвна картина, ехография, да се посети зъболекар. След 45-годишна възраст мъжете да правят профилактика за рак на простата, жените да посещават гинеколог. Наблюденията му обаче показват, че българите са твърде слабо информирани. Докато в Западна Европа например нещата се случват по съвсем различен начин.

В Германия, ако сте здравноосигурен, получавате писма, които ви дават час за преглед при определен специалист или при личен лекар. Ако сте пропуснали тази задължителна профилактика и в следващ момент се разболеете от съответното заболяване, Здравната каса не ви поема лечението. И това кара може би повече пациенти да посещават подобни профилактични мероприятия. Не толкова будната им съвест. Но все пак, ако това се случва поколения наред, възпитанието е съвсем друго. Те виждат, че майките и бащите им ходят на лекари и знаят, че това е нещо нормално”, обяснява д-р Станислав Вълканов.

Другият много сериозен проблем е начинът на мислене на българите. Все още масово хората смятат, че след като баба им е пила по една чаша ракия ежедневно, а дядо им е пушил и са доживели до дълбоки старини,  и те могат да го правят. Но не отчитат факта, че днес храната е далеч по-некачествена, а околната среда – замърсена.  

Има и нещо друго. Пациент е с два инфаркта, хипертония, диабетик, с наднормено тегло. Яде, пие, пуши и ние му плащаме лекарствата. Но не са само лекарствата. Той трябва да си нормализира теглото, трябва да откаже цигарите и алкохола. Трябва и самосъзнание", посочва д-р Иван Вълканов.    

д-р Станислав Вълканов

Друг голям проблем според д-р Вълканов са камъните с бъбреците.

Ето какви съвети дава той на хората, които страдат от подобен проблем:

Най-доброто лечение на камъните в бъбреците и пикочните пътища е своевременната профилактика. Колкото в по-ранен етап се диагностицира един камък, толкова по-бързо, лесно и ефективно е неговото лечение.

Терапевтичният подход може да бъде само медикаментозен или комбинирано медикаментозен  и оперативен. Това зависи от разположението, големината на камъка и последствията, които е нанесъл на бъбрека, респективно – на организма. Ако говорим за съвременно оперативно лечение на камъните в бъбреците и уретера, най-често и най-успешно прилагаме три метода.

Екстракорпорална литотрипсия (SWL) е извънтелесно разбиване на камъни по пикочните пътища посредством електромагнитни вълни. Тази методика е минимално инвазивна, може да се направи амбулаторно и е показана при камъни с по-малка плътност и по-малък размер - до 2 см.

Уретерореноскопия с лазерна литотрипсия (URS/RIRS) – методът е по-инвазивен от предишния, но с висок процент на успеваемост и безопасност при камъни в уретера и бъбреците. При него под анестезия се преминава през естествените пикочни пътища, без да се правят допълнителни разрези. Може да се достигне до камъни във всяка една част на уретера или бъбрека с големина до около 3 см и те да бъдат разпрашени на малки, фини частици с помощта на лазерна сонда.

Миниперкутанна литолапаксия, комбинирана с лазерна литотрипсия (miniPNL)  – този метод е специализиран за разбиване на камъни в бъбреците с размер над 2 см или с локализация в долна група чашки на бъбреците. Извършва се под рентгенов контрол с минимален разрез в лумбалната област, като се достига до бъбрека с помощта на много фин инструмент с диаметър около 1 см и половина. Разбива се камъкът и се изсмукват парченцата с помощта на вакуум ефект или активна аспирация.

Всички споменати методи дават възможност за бързо възстановяване след операцията и кратък престой в болничното заведение.

Усложненията могат да бъдат най-разнообразни, но нас, уролозите, най-много ни притеснява запушването на бъбрека от камъни, което може да доведе до временна загуба на функцията на бъбрека, инфекция по пикочните пътища и в някои случаи до загуба на самия бъбрек или дори смърт. Моята препоръка е при бъбречна криза задължително по възможност да се извърши ехографско изследване и проблемът да бъде проследен във времето до изпикаването или елиминирането на камъка. Изчезването на болката не означава, че проблемът е решен.

Клиниката по урология на УМБАЛ "Каспела" разполага с опитен и доказал се във времето екип, който оказва специализирана урологична помощ /диагностика и лечение / на заболяванията на бъбреците, уретерите, пикочния мехур, пикочния канал и органите от мъжката полова система, съобразена с препоръките на Европейската асоциация по урология.

В клиниката се развиват и прилагат всички ендоскопските методи при лечението на бъбречно каменната болест, заболяванията на пикочния мехур, простатата и покочния канал. Прилагаме всички съвременни направления при лечението на злокачественните заболявания на органите на отделителната и мъжката полова системи от класическата хирургия и започваме прилагането на лапароскопската хирургична техника при лечението им.

Направиха първите роботизирани операции със системата ДаВинчи Х в ПловдивПациенти със злокачествени образувания ще могат да се възползват от нова клинична пътека

Операционният блок е проектиран, изпълнен и оборудван с високотехнологична ендоскопска и ковекционална апаратура съобразно съвременните изисквания задоволяваща напълно нуждите на екипите по време на хиругичното лечение на пациентите.