Проблеми с простатната жлеза могат да бъдат едно от усложненията след прекаран COVID-19 при мъжете. Това показват наблюденията на общопрактикуващия лекар д-р Цветомир Мирославов.

„Като цяло вариантът Омикрон протича по-леко от предходните. Оказа се обаче, че впоследствие много мъже развиват простатит”, съобщи пред TrafficNews медикът.

Простатитът, или възпалението на простатната жлеза, е един от най-честите урологични проблеми при мъжете. Ако бъде оставен нелекуван, простатитът може да доведе до редица нежелани последствия, сред които импотентност, безплодие и инфектиране на съседни на простатата органи.

„Някои от моите пациенти стигнаха до катетеризация. И при това не става въпрос за много възрастни мъже. Имам и пациенти на 50-60 години с простатит след преболедуван Омикрон”, допълни д-р Мирославов.

Според него единственият начин да се избегнат подобни усложнения е ваксинацията.

„Крайно време е хората да разберат, че коронавирусът не е грип. Това е съдово заболяване и може да „удари” навсякъде, където има съдове. И превенцията е да се имунизират”, каза семейният лекар.