Как можем да повлияем на процеса на стареене и да съхраним тялото и ума си дори на преклонна възраст – този въпрос „тормози” учените не от вчера. Въпреки че съвременната наука така и не дава категоричен отговор, редица изследвания са довели до сензационни открития, които ни доближават все повече до постигане на тази цел. Сред тях е и проучването на Елизабет Блекбърн и Елиса Епъл, което им носи Нобелова награда за физиология и медицина през 2009 година.

В центъра на изследванията им са окончанията на ДНК молекулите в човешкото тяло, наречени теломери. Именно новоразвиващата се наука за теломерите и начините, по които можем да се „погрижим” за тях бяха основен акцент в лекция на фитнес инструктура Димитър Капов, която се проведе преди няколко дни.

Димитър е на 36 години и се е занимавал активно със спорт през повече от половината си живот. Работи като медицински специалист в отделението по лъчелечение към болница в Панагюрище. Посвещава огромна част от времето си и на двете си занимания, които отдавна са се превърнали в повече от работа, възползвайки се от възможността да усъвършенства познанието си върху човешкото тяло. 

"Успях да изуча човешкото тяло и анатомия, разбрах как то расте, как се развива, взаимодейства с околния свят и как ние ежедневно допринасяме за неговото здравословно изграждане и хармонично развитие", разказва той за себе си. През годините успява да предизвика и любопитството на своите пациенти и клиенти във фитнес залата, които с интерес се включиха в семинара му. Пред тях той представи не само сензационното изследване на Блекбърн и Епъл, но и поднесе практически съвети за това как човек може да повлияе благоприятно процесите в организма си. 

Още преди 2500 години китайската култура признава, че преждевременното остаряване може да бъде отключено от външни влияния. В съвременния свят най-често това са случаите на стрес. Разбира се, стареенето е необратим процес, който рано или късно засяга всички ни. Всеизвестен факт е, че мъжете изживяват този процес доста драматично, шегува се Димитър. Има обаче и примери, които доказват обратното - като 80-годишният Уанд Дешун, който наскоро направи първото си дефиле на модния подиум.

 

Съвременните учени смятат, че основната причина за различните начини, по които хората стареят, се крие в тяхната ДНК, или по-точно в окончанията на хромозомите. Според проучванията с течение на времето ДНК молекулата се уврежда значително, които води и до стареене на клетката. Въпреки че не е категорично доказано, фактите говорят, че "виновник"  за това са именно теломерите. Ако откритията на новата наука бъдат приложени на практика, те биха ни помогнали да намалим хроничните заболявания и да подобрим здравето си, изтъква в презентацията си Капов. Още повече, този резултат може да се запази през целия ни живот. 

Нужно е просто да се "погрижим" за теломерите в тялото си. Според изследването на Епъл и Блекбърн те не просто носят закодирана информация, но и внимателно слушат нашите команди. Реагират на покоя или на стреса, в които се намираме, на емоции, като тъга и радост. По този начин те влияят на състоянието на мозъка ни, на настроението ни, на бързината, с която остаряваме, и на риска от някои заболявания. 

Доволни теломери - по-здраво тяло! Как да им въздействаме?

Това е свързано с техники, намаляващи стреса, включително медитация, прости упражнения и балансирано хранане. Проучванията сочат, че окончанията на нашето ДНК мразят преработените месни продукти, каквито са всички видове колбаси, и обожават прясната, пълноценна храна. Набавянето на витамини, минерали и ензими също е от фундаментално значение за защитата на органима. 

Такива са витамин A и формата му бета-каротин, редица флавоноиди, витамин C, витамин E и селен. Някои билки също имат свойства на антиоксиданти и допринасят за защитата на клетките от оксидативен стрес. Сред тях са чесънът, гинко билоба, червената боровинка, зеленият чай, гроздовото семе, мащерката и репеят.

Редица навици от ежедневието ни, които до голяма степен сме приели за естествени, вредят на здравето ни, като причиняват окислителни реакции в организма, предупреждава инструкторът. Сред тях са строгите диети и небалансираното хранене и прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи. Учени от Немския център за изследване на рака в Хайделберг са доказали това твърдение, като сравнили теломерите в клетки, взети от шията, която ежедневно излагаме на слънце, и тила, който обикновено остава защитен от лъчите. Те категорично установили, че теломерите на клетките на шията се износват значително по-бързо, изтъква Капов. Когато са защитени от слънцето обаче, кожните клетки дълго време могат да устоят на процеса на стареене.

Честият стрес и силните емоционални състояния, както и прекалените и изморителни физически натоварвания също са пагубни за теломерите ни. Огромна е вредата от тютюнопушенето, както и консумацията на твърде много алкохол. Според съвременните изследвания организмът ни реагира благоприятно на не повече от 4 чаши вино на ден. 

Изплуват и научни доказателства, според които много от видовете стрес се свързват с тенденцията за "скъсяване" на теломерите. Стресът на работното място и мултитаскингът оказват особено небрагоприятен ефект. Понякога той се пренася и извън работата, често поради естеството на професия. Важно е да създадем навик у колегите си да не ни търсят извън работно време, но също така и да изключим известията от всякакви социални мрежи, мейли и онлайн платформи, които са свързани с работата ни. Сред източниците на нездравословен стрес е и "предъвкването" - навикът да се премислят едни и същи проблеми отново и отново. Когато "предъвкваме", сме доста по-неефективни в решаването на даден казус, което пък неизбежно ни кара да се чувстваме зле, сочат проучванията.

Направените открития са довели учените и до друга хипотеза - лечение на няколко вида рак чрез специален ензим. Това е теломеразата, чиято роля е да "дострои" и удължи теломерите ни. В повечето клетки ензимът е блокиран, но в стволовите и половите - той е наличен. Повишените му стойности всъщност могат да увеличат риска от развитие на някои форми на рак. Ензимът се произвежда в десетки, дори стотици пъти над норматапри около 80-90% от злокачествените туморни заболявания. Учените предполагат, че "изключването" на теломеразата може да доведе до ограничаване на растежа на туморите.  Това откритие може един ден да се окаже мощно оръжие в битката с рака.