Лекари ще бъдат принудени да вадят кушетки и ЕКГ апарати от кабинетите си, за да освободят място за документацията. До абсурдната ситуация може да се стигне заради предложените промени всички хартиени досиета на пациентите да се съхраняват именно в стаята за прегледи на джипито.

„Пародия, корупция и лобизъм. Така с три думи може да се обобщи случващото се в момента с анекса към Националния рамков договор и с наредбата за Националната здравно-информационна система”, коментира пред TrafficNews председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област д-р Костадин Сотиров.

Според него договорените от Българския лекарски съюз с 30% повече за извънболничната помощ дори няма да компенсират инфлацията и спрените средства за борба с COVID пандемията.   

„Коронавирусът не е изчезнал, той си продължава. Но след като ни забраниха да назначаваме изследвания, ние няма как да го докажем. И това намаление на бройките е изкуствено. Не е направено по медицинска причина, а по политическа и икономическа. Да се отбележи големият успех на правителството, че е ликвидирало COVID-19, и да се спрат плащанията и да се икономисат пари. Като сложим миналогодишната инфлация от 10-12%, спрените пари за работа с COVID-19 и тазгодишната евентуална инфлация, надхвърлят 30%. Оказва се, че това увеличение дори няма да компенсира инфлацията. Все пак е добре, че го има. Но това реално не е увеличение, а компенсация, и то непълна”, смята медикът.

Според него другият проблем е, че е направено по много неприятен начин, тъй като се обвързва с въвеждане на правила за работа с електронните документи, които, по думите му, са пародийни. Причината - задължават семейните лекари да разпечатват електронни документи и да ги съхраняват на хартия. Д-р Сотиров оприличава това изискване с изпращане на имейл, който след това трябва да разпечата, да сложи в плик и да пусне чрез „Български пощи”.

„Ако не се съгласите да печатате електронните документи, няма да вземете и от тези компенсации. При това разпечатването е увеличено двойно, тъй като всичко вече се разпечатва по два пъти. Отделно в Наредбата за електронното здравеопазване въвеждат и нови хартиени формуляри, които ще разпечатваме и съхраняваме. И дават възможност на всяка служба, без значение каква, да вменява на лекарите да разпечатват и съхраняват каквато документация службата реши. Не говоря за Министерство на здравеопазването, а дори и Общински съвет, кмет. Превръщат електронното здравеопазване в пародия”, ядосва се д-р Сотиров.

Другата възможност, за да се избегне бумащината, е медиците да си закупят таблети, на които може да се полага дигитален подпис. Д-р Сотиров пресмята, че за страната ще са необходими около 20 000 устройства, за които лекарите ще направят разход от около 3 млн. лв. Което, по думите му, е ненужен харч и ще облагодетелства фирмите-вносители. „Някой е решил да се облажи покрай електронното здравеопазване. Не знам с каква смелост го правят Министерството на здравеопазването и Здравната каса, след като това е проект, финансиран с 13 млн. евросредства. И всеки корупционен елемент в него ще се разследва от европейската прокуратура”, посочи лекарят.

„Написали и една страхотна глупост – цялата хартиена документация, която се генерира, да се съхранява в кабинета на лекаря. Моята съм я сложил в отделна стая, защото заема две стени. Ако я преместя в моя кабинет, трябва да изкарам кушетката и масичката с кардиографа, тоест медицинската апаратура. Пациента да го преглеждам на друго място, а в лекарския кабинет да стоят само картоните. Моята практика е малка – 1000 души, и имам около 40 000 листа. Минимум три години трябва да съхраняваме документите при нас. За това време се натрупва изключително много документация. Тя не е генерирана само от нас, но са и резултати от изследвания, епикризи, консултации със специалисти – всичко трябва да е в досието на пациента. Досега не беше уточнявано, че това трябва да се съхранява в кабинета на лекаря. Както аз, така и другите колеги в повечето случаи ги държим в съседна стая. Но сега с цел да ни принудят да купуваме таблети, се въвеждат такива усложнения. Тоест, прословутата административна тежест се увеличава стократно с въвеждане на ужким електронното здравеопазване”, допълни д-р Сотиров.

Според него самите електронни документи са направени много добре. Лесно се работи с тях, тоест, изпълнителите са си свършили работата.

„Много неприятно е, че министърката на здравеопазването, която произхожда от аптекарската гилдия, въвежда тези усложнения за лекарите. При аптекарите в момента, в който въведоха електронните документи – електронна рецепта и електронна рецептурна книжка, отпаднаха хартиените. Пациентът не се подписва, като си взема лекарствата. Отпадна съхранението и обработката на хартиените формуляри. Тоест, аптекарите са освободени от тези усложнения, докато за лекарите са въведени нови”, обясни д-р Костадин Сотиров.