Безплатно училище за пациенти и родители на деца с атопичен дерматит ще бъде организирано в Пловдив. Водещи специалисти от цялата страна ще четат лекции и ще дават съвети на 14 юли (неделя) от 12 до 13 ч. в зала „Пловдив 1” на Гранд Хотел Пловдив, на ул. „Златю Бояджиев” 2. Сред лекторите ще е изтъкнатият български дерматолог член кореспондент на БАН проф. д-р Николай Цанков, който ще води лекция „Да погледнем отблизо атопичния дерматит”. Доц. д-р Здравка Демерджиева ще разясни „Как да се научим да управляваме и проследяваме тежестта на атопичния дерматит”. На всички въпроси на присъстващите ще отговарят доц. д-р Жана Казанджиева, д-р Петьо Брезоев и доц. д-р Развигор Дърленски.

Специалистите ще дадат съвети на родителите как да обгрижват кожата на децата си, да поддържат стерилна среда и да третират такъв тип заболявания. Училището е насочено към пациенти, на които вече е поставена диагноза. Не се изисква направление от личния лекар, но е нужно предварително записване за участие на тел. 0700 10 355.

Атопичният дерматит е едно от най-разпространените заболявания на кожата, засяга между 2 и 20% от хората в развитите страни. То значително променя качеството на живот на милиони деца и техните семейства, защото са необходими още множество изследвания, за да бъдат разкрити всичките му загадки. Силен сърбеж, суха и възпалена кожа, мехури и ранички – това са типичните симптоми на заболяването. В 80 на сто от случаите диагнозата се изявява в ранна детска възраст. Най-често първият пристъп е преди навършването на 2 години. Качествена хидратация на кожата, добра хигиена и фототерапия облекчават неприятното състояние, а при най-тежките случаи се прибягва и до медикаментозно лечение. Ако не се обърне внимание навреме, може да се развие и по-сериозно заболяване като псориазис например.