За поредна година в Пловдив ще бъде организирано безплатно училище за пациенти и родители на деца с атопичен дерматит. То ще се проведе на 26 юни от 12 ч в хотел SPS, бул. „Освобождение” 3. Сред специалистите, които ще четат лекции и ще дават съвети, са проф. д-р Николай Цанков, проф. д-р Здравка Демерджиева, доц. д-р Жана Казанджиева, доц. д-р Румяна Янкова, доц. д-р Развигор Дърленски, д-р Петьо Брезоев.

Всички присъстващи ще имат възможност да зададат своите въпроси и да споделят трудностите си като родители в отглеждането на дете с атопичен дерматит. За децата пък ще е един нов нестандартен обучителен и забавен подход за справяне с ежедневните предизвикателства на атопичния дерматит.  

Тази година в програмата е включен модул „Терапевтично обучение на пациенти и родители на деца с атопичен дерматит”.

Входът е свободен, но е нужно предварително записване за участие на тел. 0700 10 355.

Атопичният дерматит е едно от най-честите хронични заболявания на кожата. Засяга от 18% до 25% от децата и от 2% до 10% от възрастните в индустриализираните страни. Често се съчетава с други алергични заболявания като бронхиална астма и алергичен ринит. Около 45% от всички случаи на атопичен дерматит започват през първите 6 месеца от живота на пациента. При 70% от децата се постига спонтанно преодоляване на заболяването преди тийнейджърска възраст.

Атопичният дерматит е сложно заболяване с генетично предразположение, взаимодействие между дефектен вроден и придобит имунен отговор, отключвано от фактори на външната среда. Ако пациентът има родител с атопичен дерматит, рискът за развитие на кожни симптоми при носителите на такива мутации се увеличава.

Качествена хидратация на кожата, добра хигиена и фототерапия облекчават неприятното състояние, а при най-тежките случаи се прибягва и до медикаментозно лечение. Ако не се обърне внимание навреме, може да се развие и по-сериозно заболяване като псориазис например.