Тъй като през последните години случаите на акне в зряла възраст значително зачестяват, а този проблем е труден за решаване и изисква комплексен подход и терапия, с помощта на д-р Иван Пеев – специалист дерматолог и собственик на клиника Естелайн в София и Д-р Добринка Петрова - специалист гинеколог, решихме да обобщим най-общите принципи в борбата с него.

При хората с акне, трябва да се има предвид, че свръхомазняването както и черните точки са по- скоро изключение, а чувствителността на кожата е повишена. Едни от ключовите фактори са правилният избор на козметични продукти и създаването на навици за правилно почистване, споделя д-р Пеев. Лицето трябва да бъде измивано с по - леки продукти, които няма да доведaт до прекомерно изсушаване, такива са пяна, тоник или мицеларна вода. Деликатно ексфолиращите маски влияят на състоянието на кожата, но не бива да бъдат използвани по-често от веднъж седмично, продължава той.

Д-р Добринка Петрова отговаря на въпроса за връзката между хормоналния дисбаланс и появата на акнето при възрастни. Според нея, само след изследване на хормоните на жлезите с вътрешна секреция, може да се направи оценка до каква степен причината за акнето може да е дерматологична или хормонална. Тя споделя, че при случаи на пациентки с поликистозни яйчници, от много основно значение е правилният режим на хранене и двигателна активност в комплексната терапия. Това е причината да потърсим мнението и на нашият диетолог Росица Тончева по темата. Тя споделя, че за да има ефект диетата, приемът на прости въглехидрати, трябва да е сведен до минимум или напълно изключен от храната, това е захарта и всичко производно. Не трябва да се консумира мазно месо, колбаси, консерви, яйца и алкохол. Добре е да се увеличи приемът на растителна храна. Много добро влияние оказва големият прием на моркови, като дневният прием трябва да е не по-малко от 100гр. Дневно е добре да се изяждат около 500гр. зеленчуци и 200-300гр. плодове. 

Но правилното почистване на лицето, си остава първият и най-важен момент. В лазерното студио на д-р Гюдюлева се използва апаратът Hydrafacial MD. Тази терапия почиства кожата в дълбочина, без да използва агресивни и излющващи съставки, а най-хубавото на процедурата е, че Hydrafacial разполага със серия за домашна грижа. Серумите и кремовете съдържат същите съставки като тези на професионалните серуми. Затова е добре за хората с акнеична кожа, които си правят процедурата Hydrafacial, да ползват и продуктите за домашна грижа. Така ефектът от лечението ще дойде по-бързо и съответно, ще се задържи по-дълго. И все пак, подходът към всеки пациент е абсолютно индивидуален, затова терапиите за акнеична кожа са различни и се определят след консултация с правилните специалисти.

Ако имате този проблем и искате да получите компетентно мнение от д-р Иван Пеев,той вече е на разположение в град Пловдив и можете да запазите своя час за консултация на телефон 0899193019.

Д-р Лили Гюдюлева

*Д-р Лилия Гюдюлева е лекар по дентална медицина, специализиран в цялостната грижа за красотата на лицето. Естетичният й център в Пловдив е мястото, в което десетки дами са успели да върнат не само часовника назад, но и да получат ново самочувствие. Д-р Гюдюлева е автор на рубриката "Бъди себе си!" в TrafficNews.bg.