Макар рядко да се замисляме за това, в жегите ни дебнат редица опасни болести. При все че е топло, някои заболявания като отит и ангина могат да ни повалят и през този сезон.

Обикновено си мислим, че здравото ваканционно настроение ни е гарантирано от свежия въздух, топлите слънчеви лъчи и множеството витамини, които приемаме, но за съжаление истината е далеч по-различна. Именно през това време на годината възниква огромен риск от сезонни заболявания, част от които са ангината и отитът, пише Zdrave.to.

Ангината отдавна се е превърнала в неразделна част от най-честите летни болести. За да си „осигурим" ангина, не са необходими големи усилия - достатъчно е просто да се напечем добре на слънце, след което да потърсим прохладата на морската вода или под душа. Рязката смяна на температурата благоприятства бързото размножаване на бактериите в сливиците.

Освен това рай за ангината са и газираните напитки, които през лятото приемаме в огромни количества. Заради дразненето, което причиняват мехурчетата на лигавицата на гърлото, проникването на бактериите става по-лесно. Вирусната ангина обикновено отминава максимум за 7 дни. Микробиолозите съветват медиците да направят експресен тест за стрептококи на пациентите си, преди да прибегнат до изписването на антибиотик.

Макар широко разпространеното схващане, че отитът е детско заболяване, в нередки случаи и възрастните попадат под ударите му. Идеална среда за разпространяването на ушни инфекции е включеният климатик, резките температурни промени, къпането в топла вода и силният вятър. Най-добре е при най-малкия дискомфорт, който усетите в ухото си, да се посъветвате с лекар.