Официално отпадат противоепидемичните мерки в страната от  четвъртък /17 ноември/, съобщиха от Здравното министерство. Решението е взето вчера на заседание на консултативен съвет при здравния министър, потвърди още епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на бТВ.

Здравните власти отчитат намаляване в двуседмичната заболеваемост, като се предполага, че това е основен мотив за отмяна на мерките. Експерти обаче са категорични – отмяната не значи край на личния ангажимент по опазване на здравето.  

COVID в цифри: 305 нови заразениВижте актуалните данни за страната


Действащите COVID мерки са в сила до днес. Те включват изискване за носене на предпазни маски за лице в лечебните заведения, в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. В обществените и търговските обекти бе задължително да може да се осигури дистанция от метър и половина, както и да има поставени дезинфектанти на входовете. Работодатели също трябваше да реарганизират работата си така, че да сведат до минимум опасността от разпространени на вируса.

От Здравното министерство увериха, че действащата заповед няма да бъде удължавана след 17 ноември. 

Към 12 ноември пък всички региони в страната се намират в Етап 0 на заболеваемостта.  

" Това не означава да престанем да си мием ръцете", предупреди проф. Канатрджиев. "Препоръчително е за възрастните и хронично болните да продължат да използват маски в градския транспорт и на места със струпване на много хора", заяви Кантарджиев. Причината да продължим да се пазим е зимния сезон и очаквания ръст на респираторните заболявания.

Епидемиологът обяви, че е доказан първият случай на грипен вирус за нашата страна за този сезон – то е от тип А. Жена на 42 г. е първият пациент с грип H3N2.

„Доказани са и първите случаи в Европа. Това е грипът, който направи големия епидемичен взрив в Австралия“, допълни проф. Кантарджиев. 

В тази връзка противогрипните ваксини са силно препоръчителни. Вече има грипна ваксина за децата от 6 месеца до 19-годишна възраст, която капе в носа, обяви епидемиологът.

Д-р Сотиров: След един месец грипът ще бъде масово разпространен в ПловдивКои вируси върлуват в момента и как да се предпазим от тях?